© Copyright : Geert De Rycke

Brandweer moet na elke brand meteen omkleden

Brandweerlieden die een interventiehebben gedaan, moeten zich ter plaatse omkleden om het risico op blootstelling aan kankerverwekkende stoffen te beperken. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in een rondzendbrief die hij nog deze maand verspreidt.

wer

Bij een brand komen kankerverwekkende stoffen vrij die zich aan de kledij kunnen hechten. Uit onderzoek blijkt dat brandweerlieden gemiddeld zeven jaar vroeger sterven. Bij de brandweer bestaat daarover al langer bezorgdheid – een bekommernis die minister Jan Jambon deelt. Hij legt nu de laatste hand aan een rondzendbrief met maatregelen om de gezondheidsrisico’s terug te dringen.

“Brandweerlieden moeten meteen na een brand hun vuil brandweerpak uittrekken en zich ter plaatse omkleden, zelfs nog voor ze opnieuw in hun brandweerwagen plaats­nemen”, zegt Jambon.

De vuile kledij moet in hermetisch afgesloten zakken terug mee naar de kazerne, om ze vervolgens te laten reinigen. De brandweerlieden moeten ook zo snel mogelijk onder de douche.

Chris Addiers, voorzitter van de Brandweervereniging Vlaanderen en zonechef van de brandweer Antwerpen, juicht de nieuwe richtlijn toe. “Maar het wordt in de praktijk wel een uit­daging. Het betekent dat er bijvoorbeeld bij elke brand een soort omkleedwagen ter plaatse moet komen.”

Lees er maandag meer over in Gazet van Antwerpen