De Block: 'Meer onderzoek nodig naar windpokken'

'Er is eerst meer onderzoek nodig, conclusies zijn voorbarig.' Dat is de reactie van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) op de waarschuwing van een onderzoeker maandag dat windpokken toch niet zo onschuldig zijn.

aro, gjs

Bijna alle Vlaamse kinderen krijgen windpokken. Maar het virus dat de rode jeukende blaasjes in het gezicht en op het lichaam uitlokt, is minder onschuldig dan gedacht, zo meldde De Standaard maandagochtend. Elk jaar worden namelijk honderden kinderen met windpokken opgenomen in het ziekenhuis, en een tweetal krijgt zelfs een beroerte die te wijten is aan de windpokkeninfectie.

'De laatste twee jaar nemen de harde bewijzen toe dat een windpokkeninfectie het risico op beroertes bij kinderen tot zes maanden na de ziekte verhoogt', zei Benson Ogunjimi, kinderarts in opleiding en onderzoeker. Recent verdedigde hij aan de Universiteit Antwerpen en Universiteit Hasselt zijn doctoraat over het varicella-zostervirus, dat windpokken veroorzaakt. 'Het virus blijft achter in het lichaam en verspreidt zich vermoedelijk ook in de hersenen', klonk het.

Te vroeg om te reageren

Voor Ogunjimi is het duidelijk. 'We moeten opnieuw overwegen het windpokkenvaccin aan alle jonge kinderen te geven, ook al kan een grootschalige vaccinatie voor het varicella-zostervirus kwalijke neveneffecten op volwassenen hebben.'

Maar De Block vindt het nog te vroeg om te reageren op de studie, zo liet ze maandagmiddag weten. Volgens de minister is er namelijk eerst nog meer onderzoek nodig, en zijn conclusies voorlopig nog voorbarig. 'Wel is het iets waarmee onze experten tijdens hun onderzoek rekening zullen houden.'

MEER OVER Fit & Gezond