Blatter niet mals op persconferentie: ‘Ik vergeef, maar vergeet niet’

FIFA-voorzitter Joseph ‘Sepp’ Blatter heeft een dag na zijn herverkiezing een persconferentie gegeven in het Zwitserse Zurich. De herverkozen FIFA-president antwoordde grotendeels vaag op de gestelde vragen, maar haalde toch enkele keren scherp uit. Eerder op de dag gaf hij ook een interview bij de Zwitserse televisie RTS. Daar haalde hij stevig uit naar de UEFA. Blatter hekelde een vorm van 'haat, die niet alleen van één persoon bij de UEFA komt, maar van een organisatie, die niet begrepen heeft dat ik (in 1998) voorzitter ben geworden'.

sdv, jtp

'Ik ben blij dat ik ben herkozen en wil een sterk en mooi FIFA', waren zowat de eerste woorden van Sepp Blatter op zijn persconferentie. Na enkele vreemde vergelijkingen kwam Blatter eindelijk terug op het grote issue van de voorbije dagen. 'De storm na de raid op het hotel is nog niet gaan liggen, maar gelukkig is het nooit een orkaan geworden. We gaan met de nodige instanties samenwerken om zulke zaken in de toekomst te vermijden.'

'Wat zou de UEFA zijn zonder de FIFA?'

Bij de vraag van een Britse journalist of de FIFA een kans heeft gemist om te hervormen door zijn herverkiezing, was Blatter duidelijk op de tenen getrapt. 'Dat is jouw mening, maar we zijn al lang bezig met de hervorming. Je spreekt over corrupte FIFA-officials, maar hoeveel daarvan zijn al betrapt door onze eigen ethische commissie? De UEFA heeft nog niet eens zo'n commissie!'

Het is al langer bekend dat Blatter en Michel Platini, de preses van de Europese Voetbalbond, het niet bijster goed met mekaar kunnen vinden. Donderdag nog had de Fransman Blatter persoonlijk gevraagd om op te stappen. 'Ik vergeef iedereen, maar ik vergeet niet als het op personen aankomt', was de duidelijke reactie van Blatter. 'Toch kunnen wij niet leven zonder de UEFA en kunnen zij niet zonder ons. De UEFA is de rijkste federatie, omdat ze de beste competities hebben. Maar wat zouden de Europese topclubs zijn, moesten ze geen spelers kunnen halen uit andere continenten?', klonk het op de persconferentie.

'Ik heb geen tien miljoen dollar'

De Zwitser zei ook geschokt te zijn door de beschuldigingen van omkoping en corruptie door het Amerikaans gerecht. 'Er zijn tekenen die niet liegen. De Amerikanen waren kandidaat om het WK van 2022 te organiseren en zij hebben verloren. Heel deze affaire voelt gewoon niet goed aan', aldus Blatter. 'Het is trouwens ook vreemd dat er Amerikaanse journalisten aanwezig waren, meteen na de inval.'

Jack Warner, één van de beklaagden die volgens de FBI voor 10 miljoen dollar werd omgekocht, liet eerder deze week optekenen: 'Als ik al dertig jaar FIFA-geld verdoezel, van wie kreeg ik dat geld dan?'. Een journalist wilde dan ook weten of Blatter zich persoonlijk voelde aangesproken. 'Dat is een statement van iemand anders, waar ik duidelijk geen antwoord op kan geven. Het enige dat ik kan zeggen, is dat ik geen tien miljoen dollar heb.'

Of Blatter al contact had gehad met de Zwitserse autoriteiten, of bang was om zelf gearresteerd te worden, wilde een journalist vervolgens weten. 'Op de eerste vraag: Nee. Op de tweede vraag: Gearresteerd? Waarvoor?', antwoordde Blatter ten slotte gepikkeerd.

Engelsman David Gill weigert zitje in Uitvoerend Comité van de FIFA

© REUTERS

De Engelsman David Gill weigert een plaats in het Uitvoerend Comité van de Wereldvoetbalbond FIFA. Hij doet dit uit protest na de herverkiezing van de Zwitser Sepp Blatter als voorzitter van de FIFA. Gill, de vicevoorzitter van de Engelse Voetbalbond FA, was door de UEFA naar voren geschoven om een van de vicevoorzitters van de FIFA te worden, maar past daar dus voor. Dat bevestigde hij zaterdag in een communiqué.

'Ik neem dit niet lichtzinnig op, de verschrikkelijke gebeurtenissen van de voorbije dagen hebben me overtuigd dat het niet opportuun was om met het huidige bestuur deel uit te maken van het Uitvoerend Comité', aldus Gill, de voormalige CEO van Manchester United. Gill nam zaterdag, een dag na de herverkiezing van Blatter, al niet deel aan de eerste vergadering van het UC.

Sepp Blatter werd vrijdag ondanks bijzonder veel protest toch gewoon herkozen als preses van de Wereldvoetbalbond en begint aan zijn vijfde mandaat. Hij haalde het al bij al makkelijk van zijn enige concurrent, de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein.

MEER OVER Sepp Blatter