De werkgevers kregen allemaal de gelegenheid persoonlijk met de premier  te praten in een ontspannen sfeer.  Voor Michel was het naar eigen zeggen zijn allereerste kennismaking met de Antwerpse haven en dat bevestigde ook havenschepen Van Peel. In een toelichting tijdens de rondvaart had havenbaas Eddy Bruyninck overigens al meteen onderstreept dat de haven op haar eentje goed is voor vijf procent van het Belgisch bruto binnenlands product.

En hoewel het havenbeleid Vlaamse bevoegdheid  is, komt ook het federale niveau om het hoekje kijken. Bijvoorbeeld inzake de werking van de douane, de organisatie van de havenarbeid (wet-Major) en de spoorwegen. Michel besefte maar al te goed hoe glad dit ijs is en gaf nadien tijdens een korte persontmoeting vriendelijk zeer diplomatische antwoorden.

Maar de werkgevers waren opgetogen. “Dit was  superbelangrijk. Wij hebben echt kunnen praten.”, aldus Marcel Dubourg van Zuidnatie. Dat  bevestigde ook algemeen directeur Marc Beerlandt van MSC  België: “De premier was oprecht geïnteresseerd.”

Havenschepen Van Peel gaf tot slot als afscheid een originele tekening van Eugeen Van Mieghem aan de premier.

 

Nu in het nieuws