© AFP

Rutte geïrriteerd door Russische blokkade

Premier Mark Rutte is boos over het besluit van Rusland om drie Nederlandse parlementariërs de toegang tot Rusland te ontzeggen. Nederland heeft de Russische autoriteiten inmiddels luid en duidelijk laten weten dat het niet opgezet is met die houding. Dat maakte Rutte vrijdag na de wekelijkse ministerraad bekend.

svg

‘De lijst ontbeert iedere fundering op internationaal recht, is niet transparant en niet aanvechtbaar. We verwerpen de daden van Moskou en hebben dat ook laten weten. Ze krijgen dit van ons in blokletters te horen’, aldus de premier.

Vrijdag meldde Tweede Kamerlid Louis Bontes dat hij te horen heeft gekregen dat hij Rusland niet in mag. Wie de andere twee parlementariërs zijn, is niet bekend.

Reactie op sanctielijst van de EU

Rutte zei dat EU-landen donderdag een lijst hebben gekregen van personen die het land niet meer in mogen. Volgens Moskou is dat een gerechtvaardigde reactie op de sanctielijst van de EU. ‘Wij hebben die ingesteld na de annexatie door Rusland van de Krim en aanhoudende inmenging in het oosten van Oekraïne. Laten we even de verschillen benadrukken tussen de sanctielijst van Rusland en die van de EU’, zei de premier.

De Europese sancties kwamen er na ‘ernstige schendingen van het internationaal recht door Rusland’, aldus Rutte. Bovendien is de EU-lijst openbaar en is er een juridische onderbouwing voor gegeven. Daarbij kan iedereen op de lijst naar de Europese rechter stappen.

Naar verluidt richt de maatregel zich tegen twee leden van de Tweede Kamer en een lid van het Europees Parlement.

Vastgoed

Jobs in de regio