Roxette viert dertigste verjaardag in Lotto Arena

Foto: AP

Roxette viert dertigste verjaardag in Lotto Arena

Print

Toen ze in 2002 te horen kreeg dat ze een hersentumor had, gaven dokters Roxette-zangeres Marie Fredriksson vijf procent kans om te overleven. Dertien jaar later viert ze samen met haar maatje Per Gessle de dertigste verjaardag van Roxette met een greatest hits-album én -wereldtournee, die de groep vanavond naar Antwerpen brengt. ”Toch zijn we niet enkel een band van het verleden”, zegt Gessle.

De tijd heeft weinig vat op Per Gessle. 56 is hij intussen, maar hij lijkt nog steeds op de Joepie-poster die begin jaren negentig menig meisjeshart sneller deed slaan. Het waren de gouden jaren van Roxette, met een resem hits: ‘The Look’, ‘It Must Have Been Love’, ‘Joyride’, ‘Fading Like A Flower’, ‘Sleeping In My Car’... Nummers die ook vanavond zullen te horen zijn, in de Lotto Arena.

”Tijdens deze tournee spelen we al onze grote hits”, zegt Gessle, in zijn schaarse vrije tijd mede-uitbater van een hotel in Zweden. ”Deze reeks optredens zijn een soort viering van onze carrière, een feest waarop iedereen kan meezingen en -dansen op de populaire songs. Het is onze manier om onze fans te bedanken voor hun jarenlange steun. Maar vergis je niet: Roxette is niet enkel een band van het verleden. We werken volop aan een nieuw album dat in november zou moeten uitkomen. De basis is de klassieke Roxette, met melodieuze gitaarpop, maar er zullen ook vleugjes elektronica en dance te horen zijn. Want we willen mee met onze tijd. Ik luister bijvoorbeeld graag naar een band als Daft Punk.”

”Dat we het dertig jaar zouden uitzingen, had ik nooit verwacht. Toen Marie en ik begonnen met Roxette was het onze ambitie om heel af en toe eens in het nabije buitenland, zoals Noorwegen en Duitsland, te spelen. We hadden nooit gedacht dat we een resem internationale hits zouden scoren, dat we de meest succesvolle Zweedse band sinds Abba zouden worden, en dat we met onze muziek na dertig jaar nog steeds de wereld kunnen rondreizen. En al zeker na Maries hersentumor. Weet je: slechts één op de twintig mensen met zo’n tumor overleeft het. Marie heeft jaren moeten vechten tegen haar ziekte. Op dat moment geloofde ik niet dat Roxette ooit opnieuw zou optreden en opnemen. Ik had al afscheid genomen van de band.”

Lees vrijdag het volledige interview in Gazet van Antwerpen

Roxette, The XXX Anniversary Tour, vanavond in de Lotto Arena. Er zijn nog tickets.

Nu in het nieuws