© AFP

Consortium 12-12 zamelt 4,4 miljoen euro in voor Nepal

De nationale oproep SOS NEPAL zamelde tot dusver 4,4 miljoen euro in. Daarmee komt het objectief van 5 miljoen euro voor Consortium 12-12 voor de eerste fase van hun noodhulpprojecten in zicht. Solidariteitsacties en financiële steun blijven echter ‘bijzonder welkom’, zo meldt het samenwerkingsverband van zes ngo’s donderdag in een persbericht.

Nepal werd op 25 april geconfronteerd met de zwaarste aardbeving uit zijn geschiedenis. Een maand later blijft de toestand op vele plaatsen in het land nog erg kritiek. Het regenseizoen, dat meer dan honderd dagen zal duren, kan de situatie nog erger maken. Desondanks blijft de internationale gemeenschap ver achter op de enorme noden en op de schrijnende armoede van de Nepalese bevolking: er werd amper 25 procent van het globale budget voor noodhulp toegezegd, aldus het Consortium 12-12.

De ‘thunderclap’ van 27 mei, waarbij gemobiliseerd werd om 1 euro via sms te schenken, heeft de humanitaire crisis succesvol onder de aandacht van bijna een half miljoen mensen gebracht, maar geen massale financiële steunbetuiging veroorzaakt.

In België hebben Caritas International, Dokters van de wereld, Handicap International, Oxfam-Solidariteit, Plan België en UNICEF België voor de eerste fase van hun noodhulpprojecten ten minste 5 miljoen euro nodig. Met 4,4 miljoen euro als voorlopig resultaat van de gezamenlijke oproep SOS NEPAL, komt dat objectief dichterbij.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio