Sevilla-Dnipro Dnipropetrovsk 3-2

Onhoudbare Bacca bezorgt Sevilla tweede Europa League op rij

Print

Het Spaanse Sevilla heeft zichzelf opgevolgd als winnaar van de Europa League. In de finale in Warschau kroonde ex-Club Brugge-spits Carlos Bacca zich met twee goals en één assist tot absolute matchwinnaar tegen Dnipro Dnipropetrovsk (3-2). Door de eindzege in de Europa League verzekert Sevilla zich ook van deelname aan de Champions League van volgend jaar.

Sevilla en Dnipro hadden duidelijk zin in hun finale van de Europa League: vanaf de aftrap werd er aan een stevig tempo gespeeld. Aan niets was te zien dat deze twee teams er een slopend seizoen hebben opzitten. De eerste dreiging kwam van de Spanjaarden via ex-Club Brugge-spits Carlos Bacca, maar de Colombiaan produceerde een afzwaaier. Club Brugge-killer Dnipro moest ondergaan, maar op een lange bal kwamen de Oekraïeners - net zoals tegen blauw-zwart - er messcherp uit. Pivot Kalinic won het kopduel en bediende Matheus, die na een inspanning van zo’n veertig meter de bal kon meepikken en meteen terug voor doel gaf op diezelfde Kalinic. De één-twee door de lucht werkte wonderwel en de lange Kroaat buffelde zowaar de vroege voorsprong voor Dnipro tegen de touwen: 0-1.

Sevilla reageerde op die vroege opdoffer door Dnipro nog meer tegen het eigen doel te spijkeren. Na dik twintig minuten kon ex-Anderlecht-doelwit Grzegorz Krychowiak bij een hoekschop koppen aan de tweede paal voor Sevilla, maar doelman Denys Boyko pakte uit met een prima redding op de botsende kopbal. Sevilla was evenwel levensgevaarlijk op stilstaande fases en kreeg na een afgeslagen hoekschop drie minuten later toch wat het verdiende. Een bal die bleef hangen in het pak viel voor de voeten van Bacca, die slim zijn maatje Krychowiak bediende. De Poolse middenvelder trapte de bal door een bos van benen laag in doel.

Waanzinnige eerste helft

Sevilla ging erop en erover: drie minuten later liep Bacca met een heerlijke laterale loopactie weg van zijn mannetje, José Antonio Reyes sprak dezelfde taal en gaf de bal heerlijk mee, Bacca rondde de klip-Boyko en schoof de bal in het lege doel. Sevilla liet met snel, technisch voetbal zien waarom het vooraf tot topfavoriet voor de finale werd gebombardeerd, maar Dnipro dreigde in de omschakeling. Eerst moest doelman Sergio Rico een bom van Jevgen Konopljanka vanonder de deklat halen, daarna kregen de Oekraïeners een vrije trap op een gevaarlijke plaats. Kapitein Ruslan Rotan zette zich achter de bal en schilderde het leer haast vanuit stand over het muurtje. Een waanzinnige eerste helft werd zo afgesloten met een 2-2 gelijke stand.

Na rust ging het tempo aanzienlijk naar beneden. Beide ploegen bouwden na die dolle eerste helft extra voorzichtigheid in, uit angst een fataal tegendoelpunt te incasseren. Sevilla had het betere van het spel, maar de stugge Oekraïeners bewezen waarom ze Club Brugge en Napoli grijze haren bezorgden. Pas halverwege de tweede helft kwam de eerste kans uit de lucht gevallen. Sevilla dreigde weer op een hoekschop en Boyko moest een doorgekopte bal uit zijn doelvlak houden. In een heuse flipperkastfase werden Krychowiak en Vitolo daarop nog telkens in extremis afgeblokt.

Bacca trapt zichzelf in annalen geschiedenis

Vijf minuten later trapte Bacca de Andalusiërs naar de hemel. Na slecht uitverdedigen bij Dnipro belandde de bal voor de voeten van Vitolo, die slim doorstak op Bacca. De voormalige topschutter van de Jupiler Pro League fusilleerde Boyko met zijn mindere linker: 3-2! De Colombiaan trapte zichzelf zo in de annalen van de Europa League-geschiedenis. Even later kreeg hij zelfs nog een kans op een hattrick via een vrije kopkans, maar de goed uitgekomen Boyko wapperde de bal nog met het nodige geluk uit zijn doelvlak. Matchwinnaar Bacca mocht tien minuten voor tijd inrukken voor invaller Kevin Gameiro.

In de slotfase probeerde Dnipro nog druk te ontwikkelen, maar Sevilla gaf geen krimp meer. Door hun eindzege in de Europa League is Sevilla meteen verzekerd van deelname aan de Champions League van volgend jaar, waardoor er in het seizoen 2015/2016 vijf Spaanse teams zullen deelnemen aan het kampioenenbal.

Opmerkelijk: Dnipro incasseerde op drie minuten meer doelpunten (2) dan in hun vier vorige wedstrijden in de Europa League samen (1).

Belangrijkste fases:

7’ GOAL! Wat een wedstrijdbegin! Kalinic wint het duel na een verre voorzet van Fedetsky en bereikt Matheus in de zestien. Matheus legt de bal perfect op het hoofd van Kalinic, die kopt zowaar de 1-0 binnen voor Dnipro!

23’ Daar was bijna de gelijkmaker! Na een corner van Banega kopt Krychowiak naar de tweede paal. Bojko ranselt de bal uit de hoek, goede redding! Op de daaropvolgende corner slaat de doelman wel naast de bal, maar Mbia kopt over.

26’ GOAL! Dnipro kraakt dan toch onder de aanhoudende druk van Sevilla! Aanvankelijk werkt Kankava een knal van Reyes nog in corner, maar even later trapt Krychowiak in het pak de bal tegen de touwen!

31’ GOAL! Sevilla keert de wedstrijd helemaal om in drie minuten tijd! Bacca speelt al een hele wedstrijd op randje buitenspel en wordt perfect onside richting doel gezet door Reyes. De ex-speler van Club Brugge omspeelt knap doelman Bojko en scoort!

37’ Sevilla-doelman Rico houdt de voorsprong intact! Dnipro-sterspeler Konoplyanka snijdt naar binnen en lijkt de bal in de winkelhaak te krullen, maar Rico houdt de bal met de vingertoppen uit zijn doel!

42’ Dnipro gaat, zonder echte overtuiging voorlopig, op zoek naar de gelijkmaker. Sevilla zet een snelle counter op, via Bacca komt de bal bij de aanstormende Alex Vidal. Die neemt de bal vol op de slof, het leer gaat centimeters over!

43’ GOAL! Wat een heerlijke finale krijgen we te zien! Dnipro krijgt een vrije trap op een interessante plaats na een fout van Kolodziejczak, captain Rotan schildert de bal tegen de touwen! Het staat 2-2!

65’ Na een corner houdt Bojko de bal van dichtbij uit zijn netten. De bal valt voor de voeten van Krychowiak, maar de Pool krijgt de bal niet voor de talloze verdedigers. Ook Vitolo probeert het, maar Konoplyanka werkt het gevaar weg.

71’ GOAL! Trapt Carlos Bacca Sevilla naar de Europa League-titel? Dnipro krijgt een ongevaarlijke bal niet weg, waardoor het plots wel gevaarlijk wordt! Vitolo bedient Bacca, de Colombiaan faalt niet en scoort zijn tweede van de avond!

78’ Dnipro begint te panikeren en werkt de bal niet goed weg. Coke zwiept voor doel en Bacca lijkt de 2-4 binnen te koppen! Bojko haalt de bal, misschien wel met meer geluk dan kunde, in extremis uit doel!

Meer sportnieuws