Treinstaking is begonnen, grote hinder pas donderdag verwacht

Archiefbeeld Foto: TP

Treinstaking is begonnen, grote hinder pas donderdag verwacht

Print

De staking van Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB), die naar eigen zeggen een vierde van de 3.800 treinbestuurders van de NMBS vertegenwoordigt, is woensdagavond om 22.00 uur en loopt tot vrijdagochtend 03.00 uur. Hoewel de stakingsoproep goed wordt opgevolgd, ‘zowel in het noorden als het zuiden van het land’, wordt de grote hinder nog niet woensdagavond verwacht, laat de vakbond weten.

De voornamelijk Franstalige bond ASTB eist onder meer een herziening van de loonschalen en het premiesysteem van de bestuurders.

De vakbond klaagt het ‘horen, zien en zwijgen’-beleid van de directies aan, die volgens hem alleen maar zegt dat er geen budget is, ‘terwijl ze elders enorme sommen uitgeeft aan onbenulligheden’ en die alleen maar wil praten met de twee erkende vakbonden bij het spoor.

‘De directies van HR-Rail en NMBS Transport negeren volledig de eisen van de treinbestuurders en met name die van de ASTB’, klinkt het.

Hinder moeilijk te voorspellen

De hinder die de staking met zich meebrengt, is moeilijk te voorspellen. Maar de actie zal het land niet plat leggen, zegt een vertegenwoordiger van ASTB.

Bij de vorige stakingsactie op 11 december reed ongeveer een op de twee treinen niet, hoewel de hinder afhankelijk is van de lijn.

.

Nu in het nieuws