Belgocontrol-storing ontstaan tijdens test van noodgeneratoren

Print

De problemen bij Belgocontrol zijn ontstaan tijdens een test op de noodgeneratoren, zo zegt Belgocontrol-woordvoerder Dominique Dehaene. Volgens hem een bewijs dat de systemen wel goed onderhouden worden.

‘Terwijl er een test werd uitgevoerd op de noodgeneratoren, is overspanning ontstaan. Die heeft zowel de operationele systemen als het noodsysteem onklaar gemaakt’, aldus Dehaene.

De problemen hadden betrekking op CANAC 2, het luchtverkeersleidingcentrum in Steenokkerzeel dat het overvliegend vliegverkeer tot 24.500 voet (8.000 meter) beheert.

De controletorens van de Belgische luchthavens, die de landende en opstijgende vliegtuigen begeleiden, bleven wel functioneren. ‘Maar om veiligheidsredenen hebben we beslist het luchtruim te sluiten’, aldus Dehaene. Er was immers geen begeleiding meer mogelijk van de vliegtuigen voor hun landing of na het opstijgen.

Vanaf 14 uur werd het vliegverkeer weer gedeeltelijk opgestart. Eerst aan 20 procent, en ondertussen is 38 procent capaciteit mogelijk, aldus de Belgocontrol-woordvoerder. Hij wil zich niet uitspreken over het tijdstip wanneer volledige capaciteit opnieuw mogelijk zou zijn.

Het overvliegende luchtverkeer op grote hoogte, dat wordt gecontroleerd door Eurocontrol, ondervond geen hinder van de storing bij Belgocontrol.

.

Nu in het nieuws