© Photo News

UEFA eist uitstel voorzittersverkiezing FIFA: ‘Corruptie zit er ingebakken’

Het Uitvoerend Comité van de Europese Voetbalbond is van mening dat het FIFA-congres en de voorzittersverkiezingen van de Wereldvoetbalbond uitgesteld moeten worden. Dat heeft Gianni Infantino, de secretaris-generaal van de UEFA, woensdag laten weten na een vergadering in Warschau, waar woensdagavond de finale van de Europa League gespeeld wordt.

De voetbalwereld werd woensdagmorgen opgeschrikt door het nieuws dat enkele FIFA-kopstukken gearresteerd werden in het kader van een grootschalig onderzoek naar corruptie. ‘De UEFA is van oordeel dat het congres en de voorzittersverkiezingen niet binnen de zes maanden gehouden moeten worden’, aldus Infantino.

In een persmededeling is de UEFA snoeihard voor zijn grote broer. ‘De gebeurtenissen van vandaag zijn een ramp voor de FIFA en tasten het imago van het voetbal aan. De UEFA is hierdoor diep geschokt. Deze gebeurtenissen tonen nog maar eens aan hoe diep de corruptie ingeworteld zit in de cultuur van de FIFA. De hele FIFA moet opnieuw opgestart worden, pas dan kan een echte hervorming doorgevoerd worden. Het volgende FIFA-congres dreigt een farce te worden en daarom zullen de Europese associaties overwegen het congres te boycotten, om zo een waarschuwing te sturen naar een systeem dat, als het niet gestopt wordt, het voetbal zal vermoorden.’

‘Morgen zullen de lidstaten van de UEFA elkaar ontmoeten voor het FIFA-congres. Dan zal beslist worden welke stappen genomen zullen worden om het voetbal te schermen. In de tussentijd zijn de leden van het Uitvoerend Comité van de UEFA overtuigd dat er nood is aan een ander leiderschap binnen de FIFA en geloven dat het congres zou moeten worden uitgesteld, om de volgende voorzittersverkiezingen binnen de zes maanden te laten plaatsvinden.’

Op het congres in Zürich kiezen de 209 landen van de Wereldvoetbalbond normaal gezien vrijdag een nieuwe voorzitter. De strijd gaat tussen de zittende preses Sepp Blatter en de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein. Eerder op de dag had FIFA-woordvoerder Walter De Gregorio laten optekenen dat de voorzittersverkiezing van vrijdag gewoon zal doorgaan. ‘Er is geen reden om de verkiezing af te gelasten’, vertelde hij.

Meer sportnieuws