© REUTERS

Rusland uit zware kritiek op VS voor aanpak FIFA

Rusland heeft zware kritiek geuit op de Verenigde Staten na de arrestatie van zeven kopstukken van de wereldvoetbalbond FIFA. Pikant detail: Rusland wordt zèlf op de rooster gelegd in het onderzoek omwille van mogelijke corruptie bij de toekenning van het WK 2018, dat aan hen toegewezen werd.

wic

Woensdagmorgen viel de politie een hotel in het Zwitserse Zürich binnen om daar zeven kopstukken van de wereldvoetbalbond FIFA in de boeien te slaan. De actie tegen corruptie was echter niet helemaal naar de zin van Russisch minister van Buitenlandse Zaken Alexander Lukashevich. ‘Deze arrestaties zijn duidelijk het zoveelste geval van illegale uitoefening van de Amerikaanse wet buiten het Amerikaanse grondgebied’, zei hij in een statement.

Helemaal objectief zijn de Russen echter niet, want zij moeten verantwoording afleggen in een onderzoek van de Zwitserse politie, dat gelieerd is aan dat van hun Amerikaanse collega’s. Russisch minister van Sport Vitali Moetko zal tekst en uitleg moeten geven over de manier waarop zijn land het recht om het WK voetbal te organiseren verwierf. De Zwitsers onderzoeken of er corruptie in het spel was bij de omstreden toewijzing van het WK 2018 en 2022, die verrassend naar Rusland en Qatar gingen.

Meer sportnieuws