Zuid-Afrikaanse voetbalfederatie: ‘Omkoping bij WK 2010? Niet meer dan beschuldigingen’

Foto: EPA

Zuid-Afrikaanse voetbalfederatie: ‘Omkoping bij WK 2010? Niet meer dan beschuldigingen’

Print

De FIFA heeft gesjoemeld met de toewijzing van het Wereldkampioenschap voetbal in 2010 aan Zuid-Afrika. Dat zegt de Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch woensdag in New York op een persconferentie naar aanleiding van de omkoopschandalen bij de FIFA.

‘In het toewijzingsproces hebben machthebbers bij de FIFA, zelfs voor zo’n historisch evenement (eerste WK voetbal op Afrikaanse bodem, red), smeergeld gebruikt om de beslissing van de toekenning aan Zuid-Afrika te beïnvloeden’, verklaart Lynch.

‘Het gaat slechts om beschuldigingen’, reageert de woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse Voetbalfederatie Dominic Chimhavi. ‘Niemand van ons wordt ondervraagd.’

De onreglementaire toewijzing van het WK 2010 in Zuid-Afrika raakte bekend in de marge van het grote omkoopschandaal waarin negen FIFA-verkozenen en vijf partners van de Wereldvoetbalbond beschuldigd worden. De afgelopen 24 jaar zou de FIFA voor meer dan 137 miljoen euro aan smeergeld betaald hebben om lucratieve deals inzake marketing en tv-gelden binnen te halen.

Meer sportnieuws