© rr

Meer dan vier espresso’s per dag kan gezondheid schaden

De consumptie van meer dan 400 milligram cafeïne per dag, ofwel meer dan vier espresso’s, kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). De waarschuwing geldt vooral voor zwangere vrouwen en minderjarigen.

EFSA waagde zich voor het eerst aan een aanbeveling over de dagelijkse dosis cafeïne die een consument mag innemen. Een hogere consumptie kan risico’s inhouden, met name dan een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen. Zo mag een volwassene 400 mg per dag nuttigen. Een espresso bevat gemiddeld 70 tot 100 mg cafeïne.

Zwangere vrouw

Een zwangere vrouw moet de consumptie beperken tot 200 mg per dag om effecten op de foetus te vermijden. Voor kinderen en jongeren geldt een richtsnoer van 3 mg per kilo lichaamsgewicht. Die laatste categorie drinkt doorgaans misschien minder koffie, maar neemt ook cafeïne in door het nuttigen van energiedrankjes en frisdrank.

10 procent

In België zou 10 procent van de volwassen bevolking meer dan 400 mg cafeïne per dag consumeren. In Denemarken gaat het om liefst 33 procent van de volwassenen, gevolgd door Nederland (17,6 pct), Duitsland (14,6 pct) en Finland (13,4 pct). ‘Het gezondheidsrisico is niet enorm, maar het bestaat. De belangrijkste boodschap is dat consumenten niet enkel rekening moeten houden met koffie, maar ook met andere bronnen van cafeïne’, lichtte een woordvoerder van EFSA toe.

NIET TE MISSEN