Galant: ‘Crisisoverleg Belgocontrol constructief verlopen’

Minister Jacqueline Galant (MR). Foto: BELGA

Galant: ‘Crisisoverleg Belgocontrol constructief verlopen’

Print

Voor mobiliteitsminister Jacqueline Galant (MR) zijn storingen zoals die vandaag bij Belgocontrol onaanvaardbaar voor de reizigers, voor de luchtvaartmaatschappijen en voor de economie van ons land. Ze heeft een crisisvergadering bij elkaar geroepen. Die is constructief verlopen, zegt haar woordvoerder Jasper Pillen.

Minister Galant wil zo snel mogelijk een rapport over de oorzaken van het incident bij Belgocontrol. Momenteel wordt een overspanning op het netwerk, gekoppeld aan een uitschakeling van de generatoren, als mogelijke oorzaak naar voren geschoven.

De problemen zijn onaanvaardbaar, zegt minister Galant aan VTM Nieuws. ‘Ik verwacht een degelijke verklaring over de situatie, waarom het zo lang heeft moeten duren en vooral wat er aan gedaan zal worden om te voorkomen dat zoiets nog gebeurt.’

Daarom heeft Galant een crisisoverleg bijeen geroepen, waarop behalve Belgocontrol ook mensen van Brussels Airport, de regionale luchthavens en het directoraat-generaal Luchtvaart aanwezig waren.

‘De regering, Brussels Airport, de gewestelijke luchthavens en hun klanten hebben recht op antwoorden’, vindt de minister. Ze eist de uitwerking van een actieplan en een evaluatie van de noodprocedures om dergelijke incidenten voortaan te voorkomen.

‘Constructief verlopen’

‘Dat overleg is constructief verlopen’, zegt Jasper Pillen, de woordvoerder van Galant, achteraf. ‘Iedereen die op de hoogste moest zijn, zat mee aan tafel.’ Voorts wil Pillen niet veel commentaar meer geven. ‘We volgen de situatie van heel dichtbij op.’ De minister hoopt dat er een diepgaande analyse gemaakt kan worden als de problemen achter de rug zijn. En dat er een oplossing gevonden wordt om dergelijke problemen in de toekomst te vermijden.

Luchtvaartmaatschappijen verbijsterd

Volgens Brussels Airlines zijn tien tot elfduizend passagiers getroffen door de stroomstoring bij Belgocontrol. Het vliegverkeer lag in het Belgische luchtruim een hele tijd volledig plat. Meer dan honderd vluchten zijn geannuleerd of afgeleid naar andere luchthavens. Voka vreest dat de economische kost gemakkelijk tot 50 miljoen euro kan oplopen.

De luchtvaartmaatschappijen zijn naar eigen zeggen verbijsterd over de storing en vragen een grondig onderzoek.

Onderfinanciering

Volgens SP.A-Kamerlid Karin Temmerman is het incident een rechtstreeks gevolg van de onderfinanciering van het luchtverkeerscentrum door de federale regering. Daarvoor verwijst ze naar een rapport van het Rekenhof. Dat stelt dat Belgocontrol sinds 2010 met een structureel financieringstekort zit.

.

Nu in het nieuws