© BELGA

professor emeritus arbeidsrecht roger blanpain begrijpt test-aankoop niet

‘Groepsvordering tegen NMBS is ongegrond’

De groepsvordering van consumentenorganisatie Test-Aankoop tegen de NMBS is ongegrond. Dat zegt professor emeritus arbeidsrecht Roger Blanpain woensdag in een reactie op het bericht dat Test-Aankoop naar de rechter trekt met een miljoenenclaim tegen de spoorwegmaatschappij. ‘De eis van Test-Aankoop gaat in tegen het principe van het stakingsrecht. En dat is een fundamenteel grondrecht in België’, klinkt het.

aro

Aanleiding voor de groepsvordering is de staking van de machinistenbond ASTB. Test-Aankoop wil de NMBS in gebreke stellen voor de 24,5 miljoen euro schade die de treinabonnees door alle stakingen al hebben geleden. Omgerekend gaat het om 35 euro per treinabonnee.

Maar volgens Blanpain gaat Test-Aankoop met haar eis in tegen het stakingsrecht. ‘Bedoeling van een staking is schade toe te brengen aan een bedrijf, of dat bedrijf onder druk te zetten. De verstoring van de werkorganisatie en financiële schade zijn inherente gevolgen van de staking, die tot de essentie ervan behoren. Dat Test-Aankoop nu afkomt met een ingebrekestelling is dus ongegrond, omdat de vakbonden niets onwettelijks doen’, klinkt het.

De professor arbeidsrecht op rust waarschuwt dat dergelijke acties de kracht van het stakingswapen ondergraven. Wat Test-Aankoop doet, kan niet, vindt hij. ‘Anders kan er nooit meer gestaakt worden. Dan wordt staken altijd een mislukking.’

Blanpain begrijpt bovendien ook niet waarom Test-Aankoop de NMBS viseert. Hij ziet niet in hoe een werkgever kan worden gestraft voor een actie van de vakbond. De consumentenorganisatie kan volgens hem dus maar beter niet meer tussenkomen in deze zaak, vindt hij.

MEER OVER Test Aankoop

Nu in het nieuws