© BELGA

Ban Ki-moon sceptisch over Europese acties tegen mensensmokkelaars

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft woensdag in Brussel zijn waardering uitgesproken voor het voorstel van de Europese Commissie om de opvang van Syrische en Eritrese vluchtelingen beter te spreiden over het Europese grondgebied. De VN-baas herhaalde echter ook zijn scepsis over een mogelijke Europese militaire missie om de boten van mensensmokkelaars in beslag te nemen en te vernietigen.

sdv

'Ik steun het versterken van de militaire capaciteit om mensenlevens te redden, maar het vernietigen van boten kan er uiteindelijk toe leiden dat men mensen hun reeds bescheiden overlevingsmiddelen ontneemt', zo verwees Ban naar het risico dat bijvoorbeeld ook vissersboten ongewild in het vizier zouden komen.

De Europese Unie probeert momenteel een militaire missie op poten te zetten om mensensmokkelaars aan te pakken die geld verdienen aan de gevaarlijke oversteek van vluchtelingen over de Middellandse Zee. De Europeanen proberen daarvoor een mandaat bij de VN-veiligheidsraad los te weken. 'Zij moeten beslissen, maar ik denk dat militaire operaties slechts een beperkt effect hebben', reageerde Ban.

Ban, die in Brussel met de leiders van de Europese instellingen praat en een toespraak in het Europees Parlement houdt, sprak dan weer wel vol lof over de poging van de Europese Commissie om de overige lidstaten tot meer solidariteit te bewegen met Italië en Griekenland, die overspoeld worden door vluchtelingen. 'Ik moedig de lidstaten aan mededogen te tonen wanneer ze dit voorstel in overweging nemen.'

De VN-baas bepleitte ook meer kanalen voor legale migratie en maande de regeringen aan om 0,7 procent van hun bruto nationaal inkomen aan ontwikkelingssamenwerking te besteden. Tien jaar geleden hadden de oude EU-lidstaten zich geëngageerd om die fameuze doelstelling in 2015 te halen, maar het is bij goede voornemens gebleven. Enkel Luxemburg, Zweden, Denemarken en Groot-Brittannië halen de doelstelling.

Tomorrowland

De secretaris-generaal maakte ook tijd voor een ontmoeting met de mensen van Tomorrowland, om hun boodschap van liefde en eenheid te ondersteunen. 'Laat ons samen werken naar waardigheid voor iedereen', zei Ban.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nu in het nieuws