© blg

Belgisch fruit, melk en varkensvlees goedkoper door Russische boycot

Het Russisch embargo heeft een aanzienlijke impact gehad op de evolutie van de prijzen en de export van Belgische peren, appelen, varkensvlees en melk. Dat blijkt uit een studie van de FOD Economie op vraag van minister van Landbouw Willy Borsus.

In het laatste kwartaal van 2014 kenden de prijzen van de peren een daling gaande van 23,7 procent (Conférence) tot 41,7 procent (Doyenné du Comice) in vergelijking met dezelfde periode in 2013. De gemiddelde prijs voor Jonagold-appelen daalde met 34,5 procent in vergelijking met het slotkwartaal van 2013. De gemiddelde prijs voor melk betaald aan de producenten lag in het vierde kwartaal van vorig jaar 23,9 procent lager in vergelijking met de overeenstemmende periode in 2013. De prijs van varkensvlees was in januari 2015 15 procent lager dan in januari 2014.

De impact op de Belgische export was ook aanzienlijk, zo blijkt. Tussen het laatste kwartaal van 2013 en hetzelfde kwartaal in 2014 is de totale export van peren gedaald met 20,6 procent, van appelen met 19 procent, en van varkensvlees met 19,8 procent.

De FOD Economie zal de analyse per kwartaal actualiseren. ‘Deze studie zal mij met name in staat stellen om er bij de Europese Commissie voor te pleiten om gunstige maatregelen te onderhandelen voor de Belgische producenten voor de valorisatie en de export van onze producten’, aldus Borsus.

Nu in het nieuws