FBI gooit bom op FIFA: 'Twintig jaar lang corruptie'

Print
De Amerikaanse inlichtingendienst FBI heeft vanmiddag op een persconferentie duiding gegeven bij de arrestatie van enkele kopstukken van de wereldvoetbalbond FIFA. 'Wij kunnen bewijzen dat er meer dan 151 miljoen dollar aan steekpenningen betaald werd. Dit is de absolute wereldbeker in fraude', vertelde Richard Weber van de Amerikaanse belastingsdienst. Onder meer de organisatie van het WK 2010 zou door omkoping naar Zuid-Afrika gegaan zijn. De geviseerde kopstukken riskeren tot twintig jaar gevangenisstraf.

Procureur-generaal Loretta Lynch mocht de spits afbijten op de druk bijgewoonde persconferentie in New York. Zij beschuldigde de wereldvoetbalbond FIFA van non-stop omkoping en corruptie in de afgelopen twintig jaar. Die zouden vooral hebben plaatsgevonden gedurende de grote FIFA-evenementen, waaronder het WK 2010, maar ook bij de voorzittersverkiezingen van de FIFA zelf. 'FIFA-officials misbruikten hun positie om op zoek te gaan naar smeergeld. Zo beslisten ze wie hun wedstrijden zou uitzenden, waar ze gespeeld zouden worden en wie het evenement zou organiseren. Dat deden ze opnieuw en opnieuw, jaar na jaar, toernooi na toernooi. Inmiddels hebben we al 151 miljoen dollar geïdentificeerd die verduisterd werd via complexe witwaspraktijken en diverse off shore companies.'

'Neem nu Jeffrey Webb, de huidig vicepresident van de FIFA', legde procureur Kelly Currie uit. 'Hij misbruikte zijn vertrouwenspositie om steekpenningen aan te nemen van sportmarketingbedrijven, die zijn steun nodig hadden om aanwezig te zijn op toernooien.' Op die manier zou elke toewijzing van een partnerschap van de FIFA met een groot sportmarketingbedrijf verwrongen zijn van de corruptie. 'Doordat de corrupte officials sommige sportmarketingbedrijven bevoordeelden, konden die bedrijven contracten van tientallen miljoenen euro's binnenhalen.'

Ook sportmerk Nike in opspraak

'Een ander voorbeeld is Charles Blazer, die een functie had in het Uitvoerend Comité van de FIFA. Hij besliste al vroeg zijn positie te misbruiken voor persoonlijk gewin. In de periode 2005-2010 gaf hij geen belastingen aan, waardoor hij meer dan elf miljoen zwart geld erop nahield. Dit is echt wel de wereldbeker in fraude en vandaag geven wij de FIFA een rode kaart.'

'Dit is nog maar het begin van ons onderzoek. Wij zullen niet stoppen tot het voetbal wereldwijd bevrijd is van dit soort corruptie. Ook hebben we nog andere individuen binnen de FIFA op het oog, die we zullen laten oppakken en laten uitleveren aan ons land.'

Opvallend: Lynch leek erop te zinspelen dat ook sportmerk Nike vrolijk meedeed aan de corruptie toen ze het had over 'de omkoping die zelfs ervoor zorgde dat een Amerikaans bedrijf in sportkledij het nationale voetbalteam van Brazilië kon sponsoren'. Op de vraag of Nike net als de FIFA zal worden onderzocht, wilde zij evenwel niet antwoorden.

Al zes beschuldigden hebben schuldig gepleit

Woensdagochtend werden zeven van de veertien verdachten opgepakt in Zürich, waar vrijdag de FIFA-presidentsverkiezingen worden gehouden. De negen verkozenen die beschuldigd worden, zijn: Jeffrey Webb, vicevoorzitter van de FIFA en voorzitter van de CONCACAF (voetbalfederatie voor landen uit de Caraïben en Midden- en Noord-Amerika); Eduardo Li, lid van het uitvoerende comité van de FIFA en de CONCACAF; Julio Rocha, belast met de ontwikkeling bij de FIFA; Costas Takkas, kabinetsmedewerker van de CONCACAF-voorzitter; Eugenio Figueredo, vicevoorzitter van de FIFA; Rafael Esquivel, lid van het uitvoerend comité van de Conmebol (voetbalbond van Zuid-Amerika); José Maria Marin, lid van het organisatiecomité van de FIFA voor de Olympische Spelen; Nicolas Leoz en Jack Warner, voormalig leden van het uitvoerend comité van de FIFA.

Daarnaast worden ook vijf partners aangeklaagd voor fraude. 'Dat zijn marketeers in de sportwereld die ervan verdacht worden op een systematische manier smeergeld te hebben betaald om lucratieve deals inzake mediarechten en marketing voor grote toernooien binnen te rijven', aldus de Amerikaanse autoriteiten.

Zes andere personen hebben tussen juli 2013 en mei 2015 al schuldig gepleit in het dossier. Onder hen Charles Blazer, de voormalige secretaris-generaal van de CONCACAF en ex-lid van het uitvoerend comité van de FIFA, en twee zonen van Jack Warner.

Van de zeven opgepakte verdachten zijn er wel zes die zich verzetten tegen een vrijwillige uitlevering aan de Verenigde Staten, laat het Zwitserse ministerie van Justitie weten. 'De VS moeten de officiële documenten tot uitlevering binnen de 40 dagen overmaken aan Zwitserland', aldus het ministerie, dat daarmee het verdrag tussen beide landen respecteert.

Kopstukken riskeren tot twintig jaar cel

De geviseerde kopstukken riskeren tot twintig jaar gevangenisstraf. Vrijdag staat de voorzittersverkiezing van de FIFA op het programma, maar de Europese voetbalbond UEFA heeft inmiddels gevraagd die te laten uitstellen en dreigt zelfs met een boycot. Zo lijkt het nauwelijks denkbaar dat FIFA-voorzitter Sepp Blatter zich zal kunnen handhaven, want het omkoopschandaal vond plaats onder zijn voorzitterschap. Belgisch bondsvoorzitter François De Keersmaecker liet alvast verstaan dat Blatter niet op zijn stem zal hoeven rekenen.

Ook de Zwitserse politie heeft intussen een onderzoek geopend naar corruptie bij de FIFA. Zij concentreren zich op de toewijzing van het WK 2018 en het WK 2022, die in Rusland en Qatar georganiseerd zullen worden. 

Meer sportnieuws