© Photo News

Luchtvaartmaatschappijen 'verbijsterd' over panne

De verschillende luchtvaartmaatschappijen actief op Brussels Airport zijn verbijsterd over de panne bij luchtverkeersleider Belgocontrol. Dat zegt Dieter Bruneel, voorzitter van het Airline operators committee (AOC). De maatschappijen willen een grondig onderzoek.

sdv

AOC, de officiële vertegenwoordiging van de luchtvaartmaatschappijen, is bezig met een oplijsting van de kosten die de sluiting van het luchtruim door de panne heeft veroorzaakt.

De verbijstering is alvast groot. 'Internationaal, bij de headquarters van de luchtvaartmaatschappijen en bij de passagiers zien we vooral ongeloof en toch wel verbijstering dat een relatief normaliter beheersbaar probleem dergelijke implicaties kan hebben. Een grondig onderzoek dringt zich op want dit kunnen we niet nog een keer meemaken, zoveel is duidelijk', aldus Bruneel.

De maatschappijen kregen veel vragen naar financiële compensatie. Doordat het gaat over buitengewone omstandigheden, zijn de maatschappijen evenwel niet gebonden aan de Europese regelgeving inzake financiële compensatie en zijn compensaties dus niet aan de orde.

De luchtvaartmaatschappijen deden er alles aan om via onder meer afleidingen en flexibele herboekingen passagiers zo snel als mogelijk op hun bestemming te krijgen.