© Bart Dewaele

Transportbedrijven dreigen met acties tegen kilometerheffing

De onvrede over de geplande kilometerheffing voor vrachtwagens is zo groot dat transportbedrijven met acties dreigen. Dat bleek dinsdag na afloop van een algemene vergadering van transportfederatie Febetra. ‘De actiebereidheid is groot’, zegt woordvoerster Isabelle De Maegt.

Vanaf april volgend jaar moeten vrachtwagens op de belangrijkste Vlaamse verkeersassen een heffing tussen 7,4 cent en 20 cent per kilometer betalen, zo maakte Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) vorige week bekend. De heffing moet jaarlijks zo’n 310 miljoen euro opbrengen, en ervoor zorgen dat de wegen worden betaald door wie ze gebruikt. Ze geldt voor alle vrachtwagens zwaarder dan 3,5 ton, en op alle wegen waar nu het eurovignet van kracht is. Ook de vele buitenlandse vrachtwagens die over onze wegen rijden, zullen dus mee moeten betalen.

De transportfederatie maakte zich al langer zorgen over de heffing, en die ongerustheid gaat niet weg. De transportfederaties vrezen dat de kilometerheffing zal worden doorgerekend aan de klanten. ‘En als dit gebeurt, zijn de meeste gezonde bedrijven binnen de maand failliet’, zegt Isabelle De Maegt, woordvoerster van transportfederatie Febetra.

Meer duidelijkheid op 3 juni

Febetra organiseerde dinsdag een algemene vergadering, waar bleek dat de actiebereidheid bij de leden groot is. Maar over welke acties het zou gaan, wil men nog niet kwijt. Meer duidelijkheid volgt wellicht op 3 juni, wanneer de federaties opnieuw samenzitten. TLV en UPTR hebben nog niet samengezeten, maar zullen tegen die dag wel een definitief besluit hebben genomen.

Intussen vraagt de sector van de regering een neergeschreven engagement met compensaties voor de sector.

Nu in het nieuws