Man in buik geschoten: dader krijgt lagere straf want uitgelokt

Archiefbeeld. Foto: DV

Man in buik geschoten: dader krijgt lagere straf want uitgelokt

Print
Sint-Katelijne-Waver / Mechelen -

Het Antwerpse hof van beroep heeft Patrick A. (50) uit Sint-Katelijne-Waver veroordeeld voor poging tot doodslag op Georges D., de echtgenoot van zijn vriendin die hij in de buik had geschoten. Het hof meende evenwel dat het slachtoffer de feiten had uitgelokt, waardoor de beklaagde slechts achttien maanden cel met uitstel kreeg.

Georges D., die volgens het hof gekend was als gewelddadig, kon het niet verkroppen dat zijn echtgenote hem verlaten had. Hij had haar gewaarschuwd dat hij haar zou komen zoeken, als ze de relatie met Patrick A. niet beëindigde.

Op 13 april 2011 was hij via de achtertuin de woning van Patrick A. binnengedrongen en kwam het tot een gevecht. De broer van de beklaagde greep naar een geweer, maar Georges D. was daar allerminst van onder de indruk en weigerde de woning te verlaten.

Patrick A. nam het geweer van zijn broer over en eiste dat hij vertrok. Het slachtoffer ging voor de beklaagde staan en zei dat hij maar moest schieten. Patrick A. haalde de trekker over en raakte Georges D. in de buik.

Het hof vond de intentie om te doden bewezen, maar nam aan dat de beklaagde zich echt bedreigd moet hebben gevoeld. Het feit dat Patrick A. tijdens de vechtpartij zijn bril was verloren en daardoor niet meer goed zag, had daartoe bijgedragen. Het hof aanvaardde dus dat Georges D. de feiten had uitgelokt.

Patrick A. was in eerste aanleg veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan één jaar effectief, maar dat vonnis werd vernietigd, omdat de rechtbank hem een onwettige straf had opgelegd. Op poging tot doodslag met uitlokking staan immers slechts straffen van zes maanden tot twee jaar.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio