MR biedt geen steun aan voorstel om seks op 14 niet langer strafbaar te maken

Foto: Shutterstock

MR biedt geen steun aan voorstel om seks op 14 niet langer strafbaar te maken

Print

De Franstalige liberalen van MR zijn er geen voorstander van om seks vanaf 14 jaar niet langer strafbaar te maken. Dat zeggen ze woensdag in een reactie op het wetsvoorstel van Open VLD in die richting.

Open VLD stelde dinsdag een wetsvoorstel voor waardoor seksuele handelingen tussen een 14- of 15-jarige en een partner die maximaal vijf jaar ouder is niet langer strafbaar zouden zijn. De harmonisering van de leeftijd voor seksuele meerderjarigheid staat in het regeerakkoord, en volgens justitieminister Koen Geens (CD&V) past dit in een bredere hervorming van het strafwetboek, ook rond andere seksuele misdrijven. Binnen de twee jaar zou die hervorming er zijn, benadrukte hij dinsdag.

Meerderheidspartijen N-VA en CD&V lieten dinsdag al weten akkoord te gaan met die zogenoemde ‘harmonisering’ van de leeftijd voor seksuele meerderjarigheid, maar een leeftijdsverschil van vijf jaar vinden ze wel te groot. N-VA wil eerst advies inwinnen bij experten, CD&V stelt een maximaal leeftijdsverschil van 4 jaar voor.

Hoorzittingen

Ook MR heeft vragen, zo blijkt woensdag uit een reactie van partijvoorzitter Olivier Chastel. ‘De huidige wetgeving beschouwt elke seksuele handeling van wie jonger dan 16 jaar is als een aanranding van de eerbaarheid’, klinkt het. ‘De parketten zijn al zeer voorzichtig hierover. Wanneer er een klacht is, houden ze vaak rekening met de omstandigheden en zoeken ze meestal een oplossing in bemiddeling.’

Een debat over seksuele meerderjarigheid sluit MR niet uit, al was het maar omdat het regeerakkoord hierin voorziet. Maar van het verminderen van het beschermingsniveau van jongeren kan zonder meer ‘geen sprake’ zijn’, klinkt het, en het zal ook om een globaal debat moeten gaan, met grondige hoorzittingen vooraf. ‘En alle juridische gevolgen van die voorstellen zullen moeten worden onderzocht.’

.

Nu in het nieuws