Pierre Serry krijgt 8 jaar cel voor drugssmokkel

Foto: fvv

Pierre Serry krijgt 8 jaar cel voor drugssmokkel

Wingene -

Pierre Serry (63), een van de verdachten in de kasteelmoord, is veroordeeld tot acht jaar cel voor zijn rol in een grootschalige internationale cocaïnesmokkel. Dat is twee jaar meer dan de straf die hij kreeg in eerste aanleg. Dat heeft het hof van beroep in Gent woensdagnamiddag beslist.

De feiten gebeurden tussen 2007 en 2009 en kwamen aan het licht nadat de politie in de haven van Antwerpen een container ontdekte met 380 kilogram cocaïne. Serry wordt samen met twee andere verdachten beschouwd als leiders van de bende. Serry in België, een tweede in Nederland en een derde in Paraguay.

Volgens het parket ging het om een goed gestructureerde organisatie die eerst containers vol waardeloze rommel liet overkomen als testzending en nadien overging tot de smokkel van de cocaïne met een straatwaarde van 35 tot 57 miljoen euro. Een van de verdachten ging over tot bekentenissen en duidde Serry en de anderen aan als kompanen. In april 2013 verkreeg de spijtoptant, eerder een drietal keer veroordeeld voor drugsfeiten, van het hof van beroep in Antwerpen herstel van eer en rechten.

Serry werd samen met vier andere beklaagden in eerste aanleg veroordeeld. Hij kreeg toen zes jaar, maar het parket ging net als Serry in beroep. Het Openbaar Ministerie had in beroep tien jaar gevraagd, wat volgens het hof ‘passend’ zou zijn. Maar omdat de redelijke termijn volgens het hof is overschreden - de feiten dateren van de periode 2007-2009 - krijgt Serry acht jaar.

’De beklaagde had in België duidelijk de touwtjes in handen en ging zelf op prospectie in Paraguay. Het hof twijfelt niet aan de schuld aan de tenlasteleggingen’, stelde voorzitter Fabienne De Tandt van het hof van beroep.

.

Nu in het nieuws