© Archief

Groepsvordering tegen NMBS: al bijna 16.500 deelnemers op website Test-Aankoop

Op de website van consumentenorganisatie Test-Aankoop hebben woensdag rond 13.30 uur al 16.423 mensen zich aangesloten bij de groepsvordering van Test-Aankoop tegen spoorwegmaatschappij NMBS naar aanleiding van de staking van machinistenbond ASTB donderdag.

De kranten van Mediahuis schreven woensdag dat Test-Aankoop NMBS voor de rechter sleept in wat de eerste groepsvordering van het land wordt. Volgens de consumentenorganisatie hebben de treinabonnees door alle stakingen op een jaar tijd al 24,5 miljoen euro schade geleden en is het systeem om compensaties te bekomen voor afgelaste treinen tijdens een staking te complex.

Test-Aankoop startte daarom woensdag een flyeractie en een advertentiecampagne die reizigers vraagt voor hun rechten op te komen. Via de website van Test-Aankoop kunnen mensen zich aansluiten bij de groepsvordering. Dat gebeurde ondertussen dus al bijna 16.500 keer.

De NMBS krijgt nu ongeveer een maand om met een mogelijke oplossing te komen. Als dat niet lukt, buigt een Brusselse rechtbank zich over de zaak.

Woensdag vertrok ook een brief van Test-Aankoop naar de NMBS. “Wij lezen dit verhaal ook zelf voor het eerst in de krant”, aldus woordvoerder van de NMBS Bart Crols. “We hebben nog geen documenten ontvangen en wachten daarop om te reageren”, klinkt het. Crols voegt wel nog toe dat België een van de meest gunstige compensatiesystemen heeft in Europa, zeker in vergelijking met enkele van onze buurlanden. “Er zijn allerlei manieren om via de website een compensatie aan te vragen, en mensen doen dat ook”, zegt hij.

Ook reizigersorganisatie TreinTramBus, die in tegenstelling tot berichten in sommige media niet betrokken was bij de actie van Test-Aankoop, wenst niet te reageren.

Nu in het nieuws