Vanderbiest van Oostende in eerste naar Cercle in tweede: ‘Dit is een stap vooruit’

Foto: BELGA

Vanderbiest van Oostende in eerste naar Cercle in tweede: ‘Dit is een stap vooruit’

Print

Als het van kersvers trainer Frederik Vanderbiest en voorzitter Frans Schotte afhangt, verblijft Cercle Brugge maar een jaar in tweede klasse. ‘Vanderbiest tekende een contract voor drie seizoenen, waarvan we hopen dat we er twee in eerste klasse doorbrengen’, zei Schotte bij de officiële voorstelling van zijn trainer, woensdag in het Jan Breydelstadion.

Voorzitter Schotte kwam nog eens kort terug op de laatste matchen van de reguliere competitie en de procedure die het indiende bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport. Voor Cercle was die procedureslag de laatste strohalm om in eerste klasse te blijven ten nadele van Moeskroen. Die club beschikt volgens Cercle niet over de financiële mogelijkheden om in de hoogste afdeling te blijven.

‘De mensen die nu blij zijn, zouden volgend jaar wel eens heel ongelukkig kunnen zijn. De faillissementsprocedure bij Moeskroen zou straks opnieuw heel actueel kunnen worden. En dat was het laatste dat ik erover kwijt wil.’

Vanderbiest: ‘Ja, alles is verwerkt’

Zelfde verhaal bij Frederik Vanderbiest, die niet wou terugblikken op zijn periode bij KV Oostende. ‘Ja, alles is verwerkt. Van bij het eerste contact met de Vereniging was er een duidelijke visie en hebben we elkaar meteen gevonden. De visie en het verhaal van de ploeg is belangrijker dan het gegeven dat ik in plaats van een eersteklasser nu een tweedeklasser train.’

‘Dit is zelfs een stap vooruit, bijvoorbeeld naar infrastructuur en omkadering toe, en ik krijg terug de rol die ik had bij Oostende voor de komst van Marc Coucke. Ik wil hier mijn eigen ding doen, en een ploeg vormen naar mijn imago om zo snel mogelijk terug naar eerste klasse te gaan. Dat is me al gelukt, en ik wil bevestigen’, aldus Vanderbiest, die bij KV Oostende plaats moest ruimen voor Yves Vanderhaeghe.

‘Verblijf in tweede klasse beperken tot één jaar’

Vanderbiest wil een vijftal spelers erbij, maar loste geen namen. ‘Ik weet hoe snel een naam besmeurd raakt’, zei hij.

De trainer en Cercle moeten het wel doen met een ingekrompen budget van 3,5 miljoen euro in plaats van 7,5 miljoen euro. ‘Er is een scenario uitgetekend voor drie jaar waarbij we, als het moet, drie keer meedoen voor de titel, maar voor komend seizoen is een budget voorzien om ons verblijf in tweede klasse te beperken tot één jaar’, aldus Schotte. ‘Vanaf vandaag beginnen met de bouw aan een nieuwe ploeg.”

Meer voetbalnieuws