© Bart Dewaele, BDW

'Geen 50 maar 5 miljoen euro verlies door stroompanne'

Volgens Voka-Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde is de economische schade door het stilvallen van de vliegactiviteiten op Brussels Airport als gevolg van de stroompanne die zich woensdag voordeed bij Belgocontrol, aanzienlijk. Al wordt het eerdere cijfer van 50 miljoen euro verlies dat vandaag werd opgeworpen, bijgesteld tot 5 miljoen.

'Volgens gegevens van de Nationale Bank van België bedraagt de toegevoegde waarde van Brussels Airport 10 miljoen euro per dag. De schade door deze panne kan derhalve geraamd worden op 5 miljoen euro. Daar de totale omzet van de luchthaven ongeveer 100 miljoen euro per dag bedraagt, kan het omzetverlies oplopen tot 50 miljoen euro. Een deel daarvan kan gerecupereerd worden door vluchten die later vertrekken, maar het grootste deel is wellicht verloren', aldus Voka-directeur Paul Hegge.

Luchtvaartmaatschappijen doen intussen al het mogelijke om gestrande passagiers de kans te geven om hun vlucht kosteloos om te boeken naar een later tijdstip.

‘In totaal werden woensdag al 35 retourvluchten (of zeventig enkele vluchten) geannuleerd, waaronder twee langeafstandsvluchten. De rest van de langeafstandsvluchten is momenteel uitgesteld naar een later tijdstip, we hebben de passagiers gevraagd om stand-by te blijven’, zegt Geert Sciot van Brussels Airlines.

Hij wijst er nog op dat de panne zich op een slecht moment voordeed. Tussen 10.00 uur en 10.30 uur vertrekt 90 procent van de langeafstandsvluchten. ‘Zeven vluchten werden omgeleid naar luchthavens in de buurt. De passagiers van die vluchten zijn ondertussen met de bus onderweg naar Brussel’, zegt Sciot.

25.000 passagiers getroffen

'De stroompanne heeft 25.000 passagiers getroffen', zegt Anke Fransen, woordvoerder van Brussels Airport. Volgens Fransen werden ongeveer 200 vluchten geannuleerd en werden een 30-tal vluchten omgeleid.

Passagiers die woensdagavond een vlucht gepland hadden, moeten rekening houden met vertragingen en annulaties. Ook donderdag is dat het geval.

Brussels Airport heeft inmiddels voor gestrande passagiers voor bedden gezorgd. Een tweehonderdtal staat opgesteld in de vertrekhal, een vijftigtal in de transitzone. Indien nodig worden er bijkomende bedden geplaatst.