© WH

© smb

1/2

Stadionverbod voor fans die zich misdragen op Antwerpen Zingt

De kogel is door de kerk. De fandagen van Antwerp en Beerschot-Wilrijk zullen niet op dezelfde dag plaatsvinden. De clubs spraken bovendien met de stad af dat supporters die zich misdragen op Antwerpen Zingt een stadionverbod kunnen krijgen.

De twee grootste Antwerpse voetbalclubs, Beerschot-Wilrijk en Royal Antwerp F.C., hadden allebei een aanvraag ingediend om hun fandag op zondag 2 augustus te laten doorgaan. Dat zag de politie niet zitten, want het is dan ook Antwerpen Zingt en het samenvallen van die evenementen was niet bol te werken voor de ordediensten.

Daarom werd de afgelopen week duchtig vergaderd tussen alle betrokken partijen. Gisteren kwam er een akkoord uit de bus. De fandag van Antwerp zal doorgaan op zondag 26 juli, die van Beerschot-Wilrijk blijft op 2 augustus staan.

Sancties

De stad stelde zich tijdens de gesprekken met de clubs als een constructieve partner op. Daar zetten de clubs nu iets tegenover. “De twee clubs geven een duidelijk positief signaal door zich te engageren om hun fans te sanctioneren”, zegt Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Wie wangedrag vertoont op een evenement buiten het voetbal, zal door de club gestraft kunnen worden.”

Concreet komt het er op neer dat fans die zich misdragen op Antwerpen Zingt, en daar opgepakt worden, later ook nog een stadionverbod kunnen verwachten. Een maatregel die er niet toevallig komt: tijdens vroegere edities van het zangfeest op de Gedempte Zuiderdokken kwam het al tot ongeregeldheden tussen de beide supportersclans.

De beide clubbesturen zullen hun achterban binnenkort dan ook duidelijk oproepen zich te gedragen tijdens Antwerpen Zingt.

Meer sportnieuws