BOEK: Pieter Aspe - De doos

Foto: GVA

BOEK: Pieter Aspe - De doos

Print
De teruggetrokken levende Barend Vossen, zoon van een vermeende, maar gerehabiliteerde collaborateur uit de Tweede Wereldoorlog, wordt dood aangetroffen in zijn huis in de Brugse binnenstad. Een zelfmoord-these wordt al snel verworpen.

Even later wordt Robert Dewilde, zoon van een lokale verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog, vermoord nabij de Damse Vaart. Hebben beide gewelddaden iets met elkaar te maken? Is alles terug te brengen tot een bloedige familievete? Of gaat het om een oridinaire erfeniskwestie? Commissaris Pieter Van In en zijn rechterhand, de nog maar eens tot over zijn oren verliefde Guido Versavel, hebben er aanvankelijk het raden naar.

Van Ins gemoedrust wordt er niet beter op, wanneer zijn wederhelft, Hannelore Martens, die opnieuw als onderzoeksrechter door het leven gaat, vanaf dag één op voet van oorlog leeft met haar directe overste. Van In doet dan maar waar hij goed in is: hij steekt een sigaret op en gaat een Omer drinken in café Vlissinghe.

Gaandeweg blijkt de oplossing van het mysterie verborgen te liggen in een klein doosje met foto’s en documenten. Dat doosje bevindt zich in handen van de ik-persoon, die voor het eerst in Aspes carrière, die intussen 36 misdaadromans overspant, mee het verhaal mag vertellen.

In dat wisselend vertelperspectief schuilt dan ook de voornaamste verdienste van deze thriller, die voor de rest toch weer lijdt onder een warrig plot en te veel losse draden, die maar niet aaneengeknoopt raken. Zo blijven een Britse inlichtingenofficier en een geheimzinnige opdrachtgever, die op Kreta resideert, merkwaardig onderbelicht. En daar kunnen een nieuwe sigaret en een zoveelste Omer niets aan verhelpen.   (ged)

De doos, Pieter Aspe, Aspe NV/Manteau, 314p, 21,99 euro.

.

Nu in het nieuws