© Twitter

© REUTERS

1/2

FIFA-officials verdacht van gesjoemel bij toekenning WK’s 2018 en 2022

De Zwitserse politie is woensdagochtend binnengevallen in een hotel in Zürich om verschillende officials van de wereldvoetbalorganisatie FIFA te arresteren. De verdachten worden beschuldigd van corruptie, onder meer bij het toekennen van de Wereldbekers van 2018 en 2022. In het hoofdkwartier van de FIFA zouden ook documenten in beslag zijn genomen. Uitgerekend vrijdag wordt de nieuwe FIFA-voorzitter gekozen. Huidig voorzitter Sepp Blatter is de grote favoriet.

Volgens The New York Times gebeurde de inval in het luxehotel Baur au Lac, met uitzicht op de Alpen en het meer van Zürich. De speurders vroegen de sleutels aan de inkomhal, om dan koers te zetten naar de hotelkamers van de officials. Daar werden zes mensen van hun bed gelicht op vraag van de Amerikaanse FBI, die al drie jaar een onderzoek voert en nu om hun uitlevering vraagt.

In totaal zou er sinds de jaren ‘90 voor meer dan 100 miljoen dollar gesjoemeld zijn met onder meer WK-bids, reclamedeals en uitzendrechten. Volgens verschillende bronnen vond de corruptie hoofdzakelijk plaats in Latijns-Amerika en de Verenigde Staten. De betrokkenen worden verdacht van onder meer omkoping, het witwassen van geld en afpersing en zouden aan de Verenigde Staten worden uitgeleverd. Daar voert het FBI het onderzoek naar corruptie.

Daarnaast heeft het Zwitsers gerecht een dossier geopend om de toekenning van de Wereldbekers van 2018 en 2022 te onderzoeken. Die werden aan Rusland en Qatar toegewezen en daarbij zou gesjoemeld zijn. België en Nederland waren trouwens ook kandidaat om het WK 2022 te organiseren.

"Veertien mensen worden geviseerd"

Veertien personen zouden zijn opgepakt. Negen onder hen bekleden een topfunctie binnen het voetbal. De grootste namen zijn FIFA-vicevoorzitter Jeffrey Webb uit de Kaaimaneilanden, de Uruguayaan Eugenio Figueredo, een lid van het Uitvoerend Comité, en Jack Warner uit Trinidad & Tobago. De overige namen binnen de FIFA zijn Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin en Nicolás Leoz.

Vier anderen zijn, aldus de Amerikaanse krant, actief in de wereld van de sportmarketing. Hun namen zijn Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis en Mariano Jinkis. José Margulies zou als tussenpersoon hebben opgetreden bij het uitbetalen van het smeergeld. Naast de arrestaties zouden er ook papieren en elektronische documenten in beslag zijn genomen op het het hoofdkwartier van de FIFA.

"We doen er alles aan om situatie uit te klaren"

Om elf uur vandaag wordt er een persconferentie georganiseerd waarop de speurders meer uitleg zullen verschaffen. In een eerste reactie zei de FIFA al ‘kennis te nemen’ van de politieactie. "Wij hebben ook het nieuws in de media gevolgd. We doen er alles aan om de situatie uit te klaren. Tot dan geven we geen commentaar", aldus een woordvoerder.

In verkiezingsweek

De 209 nationale organisaties van de wereldvoetbalbond zijn momenteel in Zürich voor de voorzittersverkiezingen. FIFA-voorzitter Sepp Blatter, die in de race is om zichzelf op te volgen, is niet opgepakt.

Vrijdag wordt de nieuwe voorzitter gekozen, de 79-jarige Blatter wil een vijfde termijn en geldt als favoriet. Prins Ali van Jordanië is de enige overgebleven uitdager van Blatter, die dus al sinds 1998 aan het hoofd staat van de Wereldvoetbalbond. Overige kandidaten zoals Luis Figo en de Nederlandse bondsvoorzitter Michael Van Praag trokken zich terug omdat Blatter volgens hen ‘als een dictator’ niet in een openlijk debat wou gaan met zijn opponenten. Op zijn zachtst gezegd komt deze actie erg ongelegen voor Blatter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer sportnieuws