© BDW

Test-Aankoop dient (samen met reizigers) klacht in tegen stakende NMBS

Consumentenorganisatie Test-Aankoop roept vandaag alle reizigers met een treinabonnement op om een schadevergoeding te eisen van de NMBS voor de spoorstaking die vanavond al begint. De oproep geldt ook voor de voorbije zes stakingen, eind vorig jaar. Test-Aankoop gaat al die klachten bundelen en daarmee de allereerste groepsvordering in België opstarten.

WIM BRILLOUET

Test-Aankoop stelt de NMBS in gebreke naar aanleiding van de staking van de machinistenbond ASTB. De consumentenorganisatie begroot de collectieve schade van zeven stakingen in acht maanden op 24,5 miljoen euro, of omgerekend 35 euro per treinabonnee.

“Het individu is te klein om hiervoor naar de rechtbank te stappen. Daarom dat wij ervoor kiezen om een collectief herstel te vorderen”, zegt Ivo Mechels van Test-Aankoop. Het is de eerste keer dat er in ons land een groepsvordering ingesteld wordt tegen een bedrijf.

De NMBS krijgt nu ongeveer een maand om met een mogelijke oplossing te komen. Als dat niet lukt, buigt een Brusselse rechtbank zich over de zaak.

Treinbestuurders leggen vanavond om 22u het treinverkeer plat.

Nu in het nieuws