Vlaamse universiteiten gaan zelf hoornvlies maken met 3D-printer

Foto: Archief

Vlaamse universiteiten gaan zelf hoornvlies maken met 3D-printer

Print

De dienst oogheelkunde van de Universiteit Antwerpen werkt samen met de KU Leuven om binnen vijf jaar met een 3D-printer een hoornvlies te printen uit levende cellen. De prototypes worden volgende maand getest in het laboratorium, meldt De Tijd woensdag. De UA ontwerpt de hoornvliezen, het doorzichtige oogomhulsel, terwijl de KU Leuven de printapparatuur ter beschikking stelt.

Voor het onderzoek, dat tegen april 2018 rond moet zijn, kregen de universiteiten 600.000 euro subsidies van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). “In dat budget zitten ook de eerste dierproeven inbegrepen, maar nog niet het klinisch onderzoek en de tests bij mensen die we willen doen”, zegt Jennifer Patterson, onderzoekster materiaalengineering aan de KU Leuven.

België speelt volgens specialisten een toonaangevende rol in het nog erg prille domein van het printen met levende cellen. Dat heeft ons land vooral te danken aan de stevige aanwezigheid van de biotechnologiesector enerzijds en succesvolle 3D-printbedrijven anderzijds.

.

Nu in het nieuws