Nederlandse oppositiepartijen stellen eisen voor steun aan Rutte

Foto: EPA

Nederlandse oppositiepartijen stellen eisen voor steun aan Rutte

Print

De Nederlandse oppositiepartijen CDA en D66 stellen voorwaarden voor een eventuele steun voor nieuwe plannen van de regering-Rutte. De partijleiders Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66) maakten dat dinsdagavond duidelijk in het televisieprogramma Nieuwsuur.

De Nederlandse regering is met het aantreden van een nieuwe Eerste Kamer nog meer dan voorheen afhankelijk van de steun van oppositiepartijen om de plannen door het parlement te krijgen.

Buma en Pechtold zijn van plan die situatie optimaal te benutten. Het christendemocratische CDA wil dat de regering deze week duidelijk maakt dat de gaskraan in Groningen verder dichtgaat. Het linksliberale D66 wil dat de regering komt met een plan om de belastingen te verlagen, te vereenvoudigen en te vergroenen.

Volgens Pechtold kan premier Mark Rutte nergens op rekenen. Hij verwijt Rutte een ‘misplaatste gemakzucht’ in zijn houding over zijn minderheid in de Eerste Kamer.

Oproepen van de premier aan partijen om zich verantwoordelijk te gedragen, zijn ‘heel apart’, zei Buma dan weer. ‘De premier was zelf de man die voor de verkiezingen zei dat iedereen er 1.000 euro bij krijgt, om vervolgens de belastingen te verhogen.’

.

Nu in het nieuws