Kamercommissie stemt in met langer openhouden Doel 1 en 2

Foto: BELGA

Kamercommissie stemt in met langer openhouden Doel 1 en 2

Print

De bevoegde Kamercommissie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag ingestemd met het wetsontwerp dat de levensduurverlenging van de kerncentrales Doel 1 en 2 mogelijk moet maken.

Het ontwerp, dat ook nog door de plenaire Kamer moet worden behandeld, werd woensdag meerderheid tegen oppositie goedgekeurd. Er waren tien voor- en vier tegenstemmen.

De twee kerncentrales zouden normaal gezien dit jaar de deuren sluiten, maar het wetsontwerp van minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) moet het nu mogelijk maken om beide centrales dan toch tien jaar langer in gebruik te nemen.

De goedkeuring van haar ontwerp komt er na wekenlange en vaak erg hevige discussies. Groenen, socialisten en CDH hebben namelijk een hele hoop vragen bij de juridische kwaliteit van het wetsontwerp van Marghem. De oppositiepartijen maken zich ernstig zorgen over de juridische en economische gevolgen van het langer openhouden van de kerncentrales en benadrukken ook de veiligheidsrisico’s die bij een levensduurverlenging komen kijken.

Zowel Marghem als minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) benadrukten dinsdag nogmaals dat het verlengen van de levensduur van de kerncentrales noodzakelijk is om vanaf komende winter de bevoorradingszekerheid te garanderen. Maar de oppositie verwerpt dat argument en stelt dat de procedure voor het heropstarten van Doel 1 sowieso niet kan afgerond worden voor komende winter.

.

Nu in het nieuws