‘Hamas executeerde Palestijnen tijdens Gaza-conflict van 2014’

Foto: AP

‘Hamas executeerde Palestijnen tijdens Gaza-conflict van 2014’

Print

Tijdens het gewelddadige conflict in de Gazastrook, in de zomer van 2014, heeft de islamitische politieke beweging Hamas meerdere Palestijnen ontvoerd, gefolterd en in sommige gevallen ook geëxecuteerd. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

‘Tijdens het conflict heeft de de facto Hamas-regering haar veiligheidstroepen vrij spel gegeven voor vreselijke mishandelingen’, zo luidt de beschuldiging in het woensdag gepubliceerde rapport van Amnesty International. Hamas maakte van de chaos gebruik om afrekeningen uit te voeren, aldus Philip Luther, regionaal directeur van de mensenrechtenorganisatie.

De acties waren in de eerste plaats gericht tegen Palestijnen die ervan beschuldigd werden met Israël te ‘collaboreren’. Minstens 23 Palestijnen werden gedood en tientallen anderen werden gemarteld, volgens het rapport. Zestien terechtgestelde Palestijnen werden al door Hamas gevangengehouden op het moment dat Israël zijn offensief op de Gazastrook inzette, luidt het nog.

De mensenrechtenorganisatie spreekt van een ‘brutale campagne’. Amnesty roept Hamas nu op tot een ‘onpartijdig en onafhankelijk’ onderzoek.

Nu in het nieuws