Uitgeschakelde verkeerslichten na twee maanden weer aan

Het kruispunt Balansstraat-Broederminstraat is een van de Antwerpse kruispunten waar de verkeerslichten op non-actief staan. Foto: pdr

Uitgeschakelde verkeerslichten na twee maanden weer aan

Print
Antwerpen -

Twee maanden na de start van het eerste Vlaamse proefproject om het aantal verkeerslichten af te bouwen, zet de stad Antwerpen op een van de kruispunten al opnieuw de lichten aan. De reden: er gebeurden te veel ongevallen met zwakke weggebruikers.

De stad Antwerpen wil het aantal verkeerslichten afbouwen. Een aantal zijn niet langer nuttig en in sommige gevallen zorgen ze alleen maar voor irritatie bij de weggebruikers. Voetgangers en fietsers hebben dan de neiging om het rode licht te negeren en juist dat leidt tot gevaarlijke verkeerssituaties. Daarnaast zoeken automobilisten zich een alternatieve weg in de woonwijken om te voorkomen dat ze stil moeten staan voor een verkeerslicht.

Uit een lijst van zeventien kruispunten werd uiteindelijk beslist om aan zeven kruispunten de verkeerslichten op knipperlicht te zetten of gewoon uit te schakelen. Dan gelden de gangbare verkeersregels op een kruispunt, zoals de voorrang van rechts en de oversteek aan een zebrapad.

Het proefproject, een Vlaamse primeur, ging eind maart van start. Het kruispunt Balansstraat-Broederminstraat was een van de locaties waar de lichten werden uitgeschakeld. Nu, twee maanden later, staan ze weer op oranje knipperlicht en binnenkort worden ze gewoon opnieuw aangezet. “Dat is beslist na een evaluatie”, bevestigt Veerle De Vries, woordvoerster van de Antwerpse politie. “De ingreep kwam er op advies van de verkeerspolitie na enkele ongevallen met zwakke weggebruikers.”

Antwerps mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA) wil liever nuanceren en zegt dat de beslissing enkel “uit voorzorg” is genomen.
“Volgens de eerste analyse van de ongevallen op die plek zou er geen duidelijk verband zijn met het uitzetten van de verkeerslichten”, zegt Kennis. “Toch beslisten we om ze opnieuw aan te zetten en de verkeerssituatie daar te herbekijken. We nemen geen onnodige risico’s.” 

Lees woensdag het volledige artikel in Gazet van Antwerpen

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio