© Patrick Hattori

© Tom Palmaers

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Eerste islamitische school op komst

De eerste vrije islamitische basisschool in Vlaanderen moet over enkele jaren een feit zijn. Ze komt in Mechelen, waar de moslimgemeenschap met een geldinzameling is gestart. Alle kinderen zullen welkom zijn in de school, ook niet-moslims.

Sven Van Haezendonck

Zo'n 600.000 euro zoekt de vzw Islamitisch Onderwijs Mechelen (IOM) om een terrein van een voormalig kachelbedrijf in de Caputsteenstraat aan te kopen. Tegelijk willen de ouders achter de vereniging een erkenning en subsidies aanvragen bij de Vlaamse overheid.

“We stellen vast dat veel jongeren hun school niet afmaken en geen diploma hoger secundair onderwijs behalen. Daardoor geraken ze moeilijk aan een job, en sommigen kampen met een identiteitscrisis”, vertelt voorzitter Saïd Bouazza van de vzw.

74 procent is voor

De knelpunten hebben ouders van de eerste en tweede generatie in 2011 aangezet om een project voor een eigen school voor te bereiden. “Omdat wij denken dat wij voldoende expertise hebben om iets te doen aan de knelpunten, en kinderen te motiveren voor de school”, zegt Bouazza.

Sponsors betalen 240 euro voor een symbolische vierkante meter om de school mee te financieren. Bij de start van de ramadan tijdens het weekend van 19, 20 en 21 juni organiseren de ouders samen met de Mechelse moskeeën een benefiet. Eerder bleek al uit een enquête dat 74 procent te vinden is voor de oprichting van de school. "Wij willen kwalitatief onderwijs bieden met aandacht voor de islamitische identiteit", klinkt het.

Lees het hele verhaal woensdag in Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio