Tour in Antwerpen

© AFP

Zo zal de Tourrit vanuit Antwerpen verlopen

De wielerhoogmis van het jaar, de Ronde van Frankrijk, strijkt op maandag 6 juli neer in Antwerpen. Nadat we al eerder berichtten hoe de Tourkaravaan Antwerpen zal uitrijden bij de officieuze start, is nu ook het volledige traject van de derde Tourrit bekend.

BaP

Bij de officiële start in Boechout vertrekt het wielerpeloton richting Lier via de Liersesteenweg (N10). Na het doorkruisen van het stadscentrum komen de renners terug op de N10 en zetten ze de tocht verder naar Koningshooikt. Van daar uit wordt de weg vervolgd naar Berlaar-Heikant.

De wielrenners fietsen de Antwerpse provincie uit richting Begijnendijk. Nadien gaan ze verder via Aarschot tot in het centrum van Tielt-Winge. Op 109 kilometer van de streep laten zij Glabbeek achter zich, waarna Tienen aan de beurt is. Vanuit de Vlaams-Brabantse stad gaat het over de provinciegrens naar Hélécine in Waals-Brabant.

Menu voor berggeiten

De koers wordt verder hard gemaakt naar het Luikse Lincent, Hannut is het volgende obstakel voor de wielrenners, waarna ze Burdinne voorbijrijden. Op ongeveer 50 kilometer van de finishlijn staat de eerste col op het berggeitenmenu. De Naamse Côte de Bohissau is de eerste pittige beklimming voor de renners. Twintig kilometer verder zijn er punten voor het sprintersklassement te winnen in Havelange bij een tussensprint.

Van de Naamse provincie gaat het terug naar Luik. Na 143 kilometer koers is de berg Côte d’Ereffe aan de beurt. Tien kilometer later ligt de Côte de Cherave op de weg van de lokale wielerhelden. Vijf en een halve kilometer verder zit de rit er op voor het peloton, dat de derde rit in de Ronde van Frankrijk zal afronden op de enorm pittige Muur van Hoei.

MEER OVER Tour in Antwerpen