Oost-Afrikaanse Gemeenschap houdt zondag nieuwe crisistop Burundi

Foto: EPA

Oost-Afrikaanse Gemeenschap houdt zondag nieuwe crisistop Burundi

Print

De leiders van de landen van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap komen zondag in Tanzania bijeen voor een tweede top over de politieke crisis in Burundi. Dat meldt de Oost-Afrikaanse Gemeenschap dinsdag, die bestaat uit Tanzania, Burundi, Kenia, Oeganda en Rwanda.

‘De top vindt plaats op 31 mei in Dar es Salaam’, de economische hoofdstad van Tanzania, zo liet een verantwoordelijke van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap weten.

Ook een eerdere top werd in Dar es Salaam georganiseerd. Enkele Burundese generaals maakten toen van de afwezigheid van de Burundese president Nkurunziza gebruik om op 13 mei een staatsgreep te plegen. Twee dagen later bleek dat die coup was mislukt.

Burundi wordt al weken door protesten tegen een derde ambtstermijn van president Pierre Nkurunziza onveilig gemaakt. In het kleine land met tien miljoen inwoners is pas 12 jaar geleden een einde gekomen aan een burgeroorlog met meer dan 300.000 doden.

De Burundese autoriteiten waarschuwden intussen dinsdag dat ‘bepaalde kwesties’ die gelinkt zijn aan de grondwet in het land niet voor discussie vatbaar zijn: ‘de Burundese regering zal geen gesprekken of onderhandelingen voeren over kwesties die haar instellingen kunnen ondermijnen’, zo verklaarde regeringswoordvoerder Philippe Nzobonariba. Daarnaast sprak de regering van Burundi ‘haar diepe bezorgdheid uit over de aanhoudende diplomatieke inspanningen om de instellingen van het land te ondermijnen en in diskrediet te brengen’.

Nu in het nieuws