Stadhuis krijgt er tienduizenden bewoners bij

Print
Antwerpen -

Het dak van het stadhuis heeft er enkele tienduizenden bewoners bij. Eind april plaatsten twee imkers er hun kasten voor honingbijen. Zij deden dat na de oproep die de stad deed om bijenkasten te plaatsen op stadsgebouwen. Ook op vier andere stadsdaken belooft het een zoemende zomer te worden.

De stad Antwerpen wil bijen meer kansen geven. Bijen spelen als bestuivers een belangrijke rol in de biodiversiteit van planten, bloemen en bomen, maar de diersoort staat wereldwijd onder druk omwille van pesticidengebruik, vervuiling,…. De bijenpopulatie neemt daardoor onrustwekkend af. Voor wilde, solitaire bijen werden al bijenhotels geïnstalleerd op verschillende locaties zoals op de Bist in Wilrijk.

Begin maart werden vijf stadsdaken geselecteerd en aangeboden aan imkers om een of meerdere kasten op te plaatsen. De oproep kende een groot succes. Voor elk van de daken werd een imker gevonden. Zij sluiten een concessie af met de stad.

Het stadhuis mocht als eerste van de vijf gebouwen haar nieuwe bewoners al verwelkomen. Ook op deze stadsgebouwen komen honingbijen:

•Den Bell, Francis Wellesplein 1, 2018 Antwerpen (reeds geplaatst)

•Atlasgebouw, Carnotstraat 108, 2060 Antwerpen (eind juni)

•Bibliotheek Merksem, Van Heybeeckstraat 28 a, 2170 Merksem (tweede helft van juni)

•Bibliotheek Deurne, Te Couwelaarlei 120, 2100 Deurne (juni)

Eerder werden al bijenkasten gezet op het districtshuis van Berchem, het EcoHuis en de kinderboerderij.

“Antwerpen neemt actie om de bijen te ondersteunen. We verwelkomen deze nuttige diertjes op onze daken en we zorgen alvast voor voldoende bloemen en planten. Maar iedereen kan zijn steentje bijdragen door bijvoorbeeld een bijenhotel te bouwen, een groendak of geveltuin te installeren of extra bijvriendelijke planten te voorzien. Zo dragen we samen zorg voor de biodiversiteit in onze leefomgeving”, stelt Nabilla Ait Daoud, schepen voor leefmilieu.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio