Zestien miljoen Jemenieten moeten het zonder drinkwater stellen

Foto: AP

Zestien miljoen Jemenieten moeten het zonder drinkwater stellen

Print

Zo goed als twee derde van de Jemenitische bevolking heeft geen toegang meer tot drinkbaar water. Dat meldt de humanitaire organisatie Oxfam, twee maanden na de start van het Saudische luchtoffensief tegen de sjiitische rebellen die door Iran worden ondersteund.

‘De luchtaanvallen zorgen er samen met de gevechten en het brandstoftekort voor dat nog eens drie miljoen Jemenieten verstoken zijn van drinkwater’, wat het totale aantal inwoners zonder drinkbaar water op minstens zestien miljoen brengt, aldus Oxfam. ‘We spreken over het equivalent van het inwonersaantal van Berlijn, Londen, Parijs en Rome samen’, luidt het.

Een militaire coalitie onder leiding van Saudi-Arabië lanceerde op 26 maart een luchtoffensief in Jemen om de rebellen te bestrijden die grote delen van het land hebben veroverd. De raids hebben dan wel de militaire capaciteit van de rebellen aangetast, maar leidden voorlopig nog niet tot fundamentele wijzigingen op het terrein. Het geweld heeft intussen wel al een zware tol geëist van de burgerbevolking.

Nu in het nieuws