Bart De Wever verwijt Groen hypocrisie over politieke benoemingen

Foto: Bart Dewaele

Bart De Wever verwijt Groen hypocrisie over politieke benoemingen

Print

Bart De Wever pikt het niet dat Meyrem Almaci, voorzitster van Groen, de N-VA ervan beschuldigt aan politieke benoemingen te doen. Het is daarentegen Groen zelf “dat over de schreef gaat”, reageert De Wever maandag.

‘Als partij zelf de meest kwalijke vorm van politieke benoemingen gebruiken, en vervolgens anderen kapittelen op een correcte houding, dat is gewoon hypocriet. Almaci zou beter de hand eens in eigen boezem steken, vooraleer met het vingertje anderen aan te wijzen. Ik heb van Groen geen enkele les in deontologie te ontvangen.’

Groen verzamelde op pinkstermaandag op de Grote Markt van Antwerpen om één jaar regering-Michel te evalueren. Naast tal van gebroken verkiezingsbeloftes hekelde Almaci ook de politieke benoemingen die N-VA toepast.

‘Politieke benoemingen uit den boze voor N-VA’

Bart De Wever heeft er naar eigen zeggen geen problemen mee dat Groen kritiek levert op het regeringsbeleid. ‘It’s the duty of the opposition to oppose’, zegt De Wever.

De N-VA-voorzitter verduidelijkt dat politieke benoemingen voor zijn partij ‘uit den boze zijn’. ‘Wij weigeren ambtenaren, managers of CEO’s te benoemen omdat ze de juiste partijkaart hebben. Zij moeten aangeworven worden op verdienste en na een objectieve selectie.’

‘Zo bruin als Groen hebben wij het nooit gebakken’

De Wever noemt de houding van Groen ‘hypocriet omdat net zij deze praktijken wel toepast, met name in Brussel waar de partij tot voor kort mee in de regering zat’.

‘Zo probeerde Bruno De Lille zijn kabinetschef Patrick Balcaen te benoemen als directeur bij Mobiel Brussel en werd Frederic Fontaine, de kabinetschef van minister Evelyne Huytebroeck, directeur van Leefmilieu Brussel. Met alle respect, maar zo bruin hebben wij het nooit gebakken, en dat gaan wij ook nooit doen’, besluit De Wever.

Nu in het nieuws