© joris herregods

Politie test WhatsApp tijdens Straatfeesten

Het beeld van een suffende politieagent die verveeld achter zijn computer pv’s zit uit te tikken, lijkt passé. Zeker in de politiezone Grens. De agenten gebruiken dit weekend voor het eerst de applicatie WhatsApp voor ordehandhaving tijdens de Straatfeesten in Kalmthout.

dennis van damme

WhatsApp is een razend populaire applicatie om berichten, foto’s, filmpjes mee te versturen naar iemand persoonlijk of naar een hele groep mensen tegelijkertijd. Tijdens de Straatfeesten, die nog tot en met zondag plaatsvinden in Kalmthout, zal de politiezone Grens (Essen, Wuustwezel, Kalmthout) nagaan of de applicatie gebruikt kan worden voor ordehandhaving en evenementenbeheer.

Niet meer heen en weer bellen

“Die applicatie betekent voor ons een grote tijdwinst”, zegt commissaris Patrick De Smet. “Per evenement kunnen we specifieke groepen aanmaken met daarin de mensen die op de hoogte moeten zijn, zoals de burgemeester, de brandweercommandant en de dienst noodplanning. Zo hebben we er een gemaakt voor de Straatfeesten. Op die manier kunnen onze mensen alle interventies meteen aan elkaar doorspelen. Waar we vroeger over en weer moesten bellen en mailen en achteraf nog een dagelijkse briefing moesten organiseren tijdens evenementen zoals de Straatfeesten, gebeurt dat nu allemaal in ‘real-time’, zonder vertraging. Onze mensen moeten bij manier van spreken maar een foto WhatsApp’en, en iedereen is meteen op de hoogte van de situatie.”

Maar de politiezone Grens gaat nog verder. Zo is de volledige interne werking sinds kort gestoeld op Google Apps for Work. Die maken het mogelijk om documenten op te slaan in een ‘cloud’, waardoor ze niet meer op een harde schijf moeten worden bewaard. “Op die manier kunnen onze gegevens nooit verloren gaan”, aldus De Smet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners