Ruim zestig procent van Ieren zegt 'ja' aan homohuwelijk

Print

62,3 procent van de Ieren heeft in het referendum van vrijdag voor de legalisering van het homohuwelijk gestemd. Dat werd zaterdagavond definitief duidelijk bij het bekendmaken van de officiële resultaten.

Hoewel het officiële resultaat van het referendum pas rond 19.00 uur werd bekendgemaakt, gaven de eerste prognoses al aan dat een meerderheid zich achter de legalisering van het homohuwelijk schaart. Daarop kwamen heel wat Ieren op straat in Dublin om de doorbraak te vieren.

Voortaan zal aan de Ierse grondwet een zin worden toegevoegd: ‘Het huwelijk wordt gesloten door twee mensen zonder onderscheid van sekse'. Het uitgesproken katholieke land is bovendien het eerste land dat huwelijken van mensen van hetzelfde geslacht via een volksraadpleging invoert. Nog opmerkelijker: nauwelijks 25 jaar geleden was homoseksualiteit nog strafbaar.

Tot 3,2 miljoen Ieren konden hun stem uitbrengen. De opkomst zou meer dan 65 procent geweest zijn. Dat is veel hoger dan bij vorige referendums. Vooral jongere kiezers waren ook uit het buitenland naar hun moederland gevlogen om hun stem te kunnen uitbrengen.

Het homohuwelijk werd door alle politieke partijen gesteund. De minister van Gezondheid Leo Varadkar, Ierlands eerste openlijk homoseksuele minister, verklaarde dat de campagne bijna als een sociale revolutie was.

Nu in het nieuws