Enorme sluisdeuren komen in Deurganckdok

De Zhen Hua 15 met aan boord de twee gigantische sluisdeuren. Foto: gva

Enorme sluisdeuren komen in Deurganckdok

Print

De Waaslandhaven verwacht dit pinksterweekend een bijzondere vracht. Het Chinese schip Zhen Hua 15 meert wellicht maandag af in het Deurganckdok met de enorme deuren voor de nieuwe Deurganckdoksluis.

Twee maanden lang deed de Zhen Hua 15 erover om via Kaap de Goede Hoop Antwerpen te bereiken. Wanneer precies dat zal gebeuren, viel gisteren nog niet te zeggen. Vrijdagnamiddag voer het schip in de Golf van Gascogne. Verwacht werd dat het maandagmiddag in het Deurganckdok aankomt. De opvaart van het schip kan gevolgd worden via de website marinetraffic.com.

Het semizinkbare schip zal achteraan het Deurganckdok afgemeerd worden tussen de PSA- en DP World-terminal. De 224 meter lange en 42 meter brede Zhen Hua 15 kan zich zodanig ballasten dat hij grotendeels zinkt en zijn lading dan van het schip kan wegvlotten.

Dat betekent dat het schip, met nu een diepgang van 9 meter, nog eens 8 à 9 meter dieper zal liggen. Daartoe werd nog tot gisteren in het kader van ‘normale onderhoudswerken’ aan de kop van het Deurganckdok volop gebaggerd om ook daar een diepgang van 19 meter te garanderen.

De Zhen Hua 15 voert vier gigantische sluisdeuren van elk 80 meter lang, 30 meter hoog en 10 meter dik aan. Die liggen plat op het schip. Daar bovenop zijn de twee kantelbruggen (voor weg- en spoorverkeer) gestapeld. In totaal zal het zowat twee weken duren om de lading los te maken en af te laden.