‘Freedom Act’ loopt vast in Amerikaanse Senaat

Foto: AP

‘Freedom Act’ loopt vast in Amerikaanse Senaat

Print

De Amerikaanse Senaat heeft het hervormingsplan geblokkeerd dat het massaal verzamelen van telefoongegevens door de NSA had moeten beëindigen.

Daarnaast slaagde de Senaat er ook niet in om de huidige wetgeving tijdelijk te verlengen. Op 31 mei buigt de senaat zich opnieuw over een verlenging. Een artikel uit de Patriot Act, dat door de NSA wordt gebruikt om een omstreden programma te rechtvaardigen waarbij massaal telefoongegevens worden verzameld, verstrijkt op 1 juni.

Het Amerikaanse Congres heeft twee mogelijkheden: ofwel wordt de tekst herbevestigd zoals hij is, ofwel komt er een hervorming waarbij de bevoegdheden van de NSA aan banden worden gelegd.

De ‘USA Freedom Act’ werd eerder al door het Huis van Afgevaardigden goedgekeurd en voorziet een inperking van de spionageactiviteiten. De maatregelen werden destijds ingevoerd via de omstreden ‘Patriot Act’ na de aanslagen van 11 september 2001.

Het Amerikaanse hof van beroep heeft al geoordeeld dat het massaal vergaren van telefoon- en internetdata door de NSA illegaal is.

Nu in het nieuws