© EO

Juridisch steekspel achtervolgt Nederlandse wensouders van baby Donna na 10 jaar nog altijd

Tien jaar nadat baby Donna door haar Oost-Vlaamse draagmoeder op illegale wijze werd doorgegeven aan een Nederlands koppel, sleept het meisje nog altijd de last van haar verleden mee. "Ze zeggen dat ik jullie kind niet ben, dat jullie mij gekocht hebben en in de gevangenis zouden moeten zitten", vertelde de nu tienjarige Donna onlangs aan haar ouders. Voor het eerst spreken het meisje en haar ouders in een reportage die vanavond wordt uitgezonden.

Baby Donna verkocht aan Nederlanders. Het was tien jaar geleden groot nieuws en een ophefmakend dossier dat België én Nederland maandenlang beroerde. Boreling Donna was daarin de speelbal van een aanslepend juridisch steekspel.

Aan de ene kant waren er de Belgische wensouders, Bart Philtjens en Geertrui Praet, en de draagmoeder uit Sint-Lievens-Houtem, An. In de reportage is te horen dat de wensouders de draagmoeder met een contract wilden verplichten anoniem te bevallen in Frankrijk. Dat wilde ze niet. Bart Philtjens, die ook de spermadonor was, wilde meteen zijn naam op de geboorteakte, om zo de adoptieprocedure te omzeilen. "Niet ideaal", noemt hij het, maar ook niet strik illegaal volgens hem.

12.000 euro is overdreven

De derde partij was het Nederlandse koppel Jansen, aan wie de draagmoeder de baby uiteindelijk verkocht voor naar verluidt 12.000 euro, al zeggen ze in de reportage dat dat bedrag overdreven is.

Men had het over kinderhandel, kidnapping en mensonterend gedrag. Uiteindelijk besliste een Nederlandse rechter dat Donna bij het Nederlandse paar mocht blijven omdat ze na zes maanden een ‘familieband’ met hen had opgebouwd.

Wim (59) en Nathalie (49) Jansen bleven tien jaar lang bewust weg uit de schijnwerpers. Nu praten ze in een reportage van Nederlandse onderzoeksjournalisten voor het eerst over de enorme druk en stress waaraan ze bijna ten onder gingen. Daarom willen ze nu een nieuw leven beginnen in Spanje. "Lichamelijk, mentaal en financieel is de rek eruit", zegt Nathalie. "Tien jaar later blijven mensen ons bekijken als criminelen."

Lees in de weekendkrant van Gazet van Antwerpen hoe Donna zelf omgaat met de situatie, en hoe de biologische ouders de strijd nog steeds niet opgegeven hebben.

INFO

De volledige reportage kan u vanavond bekijken in het programma Dit is de Dag Onderzoek om 21.25 uur op NPO 2.

Nu in het nieuws