© WAS

© WAS

© WAS

© WAS

© WAS

© WAS

© WAS

© UZA

1 / 8
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Mathilde opent moeder- en kindcentrum UZA

Koningin Mathilde heeft vandaag het moeder- en kindcentrum van het UZA officieel geopend. Het centrum draagt nu haar naam. De vraag daartoe had ze “met genoegen aanvaard”.

SYMA

“Met vertrouwde gezichten om zich heen, in een kindvriendelijke omgeving, vindt het kind mentale rust”, speechte de koningin.

Kinderen die in het ziekenhuis verblijven ontvingen haar met bloemen en kregen een kus en Mathildes royale glimlach terug. Ze bezocht ook de ziekenhuisklas, waar de kinderen haar vragen konden stellen en een liedje voor haar zongen.

Ook onthulde ze mee het nieuwe logo, een kleurige letter “m”, die staat voor zowel “moeder” als “Mathilde”. De letter heeft ook een slurfje, dat verwijst naar een olifant, de mascotte van het nieuwe centrum.

De koningin prees de multidisciplinaire en gecentraliseerde geneeskundige aanpak, wat volgens haar een win-winsituatie is voor zowel personeel als patiënt. “Het nieuwe centrum streeft precies al deze doelstellingen na, en het is om die redenen dat ik met genoegen aanvaard om er mijn naam aan te verbinden.”

80 bedden voor moeder en kind

De nieuwe afdeling komt er onder meer vanwege plaatsgebrek bij de afdeling neonatalogie. De bouw werd in 2011 gestart en er zijn 80 bedden voorzien. De teams van verloskunde, neonatologie en pediatrie komen er terecht, waarbij men de focus op moeder en kind wil leggen. Er wordt onder meer gewezen op comfortabele verblijfsfaciliteiten voor de ouders van een ziek kind of een pasgeborene. “Het is een heel nieuw concept, waarbij de cyclus van de conceptie, over bevalling tot zuigeling en adolescentie rond wordt gemaakt. We zijn het eerste en enige ziekenhuis in België dat betrokken specialisten zo dicht bij elkaar brengt”, zegt gedelegeerd bestuurder Johnny Van der Straeten.

Het budget voor bouw van de nieuwe vleugel bedraagt 25 miljoen euro.

Vastgoed

Jobs in de regio