Lierse zakt naar tweede, OHL op zucht van promotie

Ontzetting bij de spelers van Lierse Foto: iso

Lierse zakt naar tweede, OHL op zucht van promotie

Print

Lierse speelt volgend seizoen in tweede klasse. Zoveel is zeker, nadat de Pallieters vanavond in de eindronde met tweedeklassers op eigen veld met 1-3 verloren van Eupen. Oud-Heverlee Leuven heeft dan weer een grote stap gezet richting promotie. De Leuvenaars wonnen met 3-1 van Lommel United en kunnen mits een gelijkspel op het veld van Eupen weer naar de Jupiler Pro League stijgen.

Lierse - Eupen: 1-3

Lierse zakt dus naar de Proximus League na de 1-3 nederlaag op eigen veld tegen Eupen. De Pallieters wisten dat ze de volle buit moesten pakken om te mogen blijven hopen op het behoud, en ze begonnen ook het best aan de wedstrijd. Maar na een half uur stond de harde realiteit op het scorebord: 0-1 voor Eupen, nadat Lierse een Eupense voorzet niet wegkreeg en Anthony Bassey het openingsdoelpunt zo van dichtbij in doel kon werken. Tien minuten voor rust laaide de hoop even op toen Eupen-speler Nicolas Timmermans Lierse-spits Velikonja net buiten de 16 neerhaalde en met een rode kaart naar de kant moest. Maar meteen na de koffiepauze stak Ayub Masika zijn eigen ploeg stokken in de wielen: ook de jonge spits moest na een elleboogstoot naar de kant met rood. Met de moed der wanhoop probeerde Lierse nog iets te forceren, maar het leek telkens nét niet te worden. Tot Velikonja het Lisp een kwartier voor tijd even deed dromen: hij nam het leer snoeihard op de slof en fusilleerde doelman Van Crombrugge. Maar de vreugde was van korte duur: in de 83ste en 90ste minuut bezegelde Samuel Asamoah het lot van Lierse met twee doelpunten.

Voor Lierse, dat vier landstitels in de prijzenkast heeft, is het de vierde degradatie sinds 1927. De club met stamnummer 30 moest van 1948 tot 1953, van 1986 tot 1988 en van 2007 tot 2010 al in tweede aan de bak.

OHL - Lommel United: 3-1

In Leuven nam OHL intussen eenvoudig de maat van Lommel United met 3-1. Na een half uur stond er immers al 3-0 op het bord. Cerigioni maakte de openingstreffer na een fraaie dieptepas, Rossini verdubbelde de Leuvense voorsprong met een rake kopbal, en het been van Romain Reynaud devieerde een hoekschop binnen. Na de rust kreeg OHL zelfs nog kansen om de kloof uit te diepen, maar de Leuvenaars morsten met de kansen. Bostock kon Lommel-doelman Thoelen zelfs niet vanop de stip verschalken met een vreselijk slap getrapte penalty. Dat lukte wel voor Lommel-spits Romero Regales, die zo milderde tot 3-1. Het publiek in 'Den Dreef' was op dat moment al lang niet meer geinteresseerd in wat er op het veld gebeurde, de aandacht ging vooral naar de smartphone waar het nieuws doorsijpelde dat Lierse gelijkmaakte tegen Eupen. OHL even virtueel zeker van promotie, maar door de twee late Eupense doelpunten mocht het feest nog niet ingezet worden.

OHL gaat met 11 punten aan de leiding in de eindronde. Eupen volgt met 8 punten. Lierse heeft er 7, Lommel 1. Zondag neemt Eupen het in eigen huis tegen Oud-Heverlee Leuven op. Bij een zege komen de oostkantonners naast OHL, winnen ze het onderling duel en promoveren ze voor de tweede keer in de clubgeschiedenis naar eerste. De vorige keer bleef het bij één seizoen (2010-2011) op het hoogste niveau. OHL heeft aan een gelijkspel genoeg om zich na één seizoen tweede klasse weer bij de elite te scharen. Het speelde al in eerste van 2011 tot 2014.

Bekijk hier het volledige klassement in de eindronde!

Meer voetbalnieuws