Alexander Kristoff wint ook in eigen land

Archiefbeeld Foto: mvh

Alexander Kristoff wint ook in eigen land

Print

Alexander Kristoff (Katusha) heeft woensdag de openingsetappe in de vijfde editie van de Ronde van Noorwegen (cat. 2.BC) op zijn naam geschreven. De 27-jarige Noor was na 182 kilometer van Arnes naar Sarpsborg de snelste in een massasprint. Hij haalde het voor de Australiër Caleb Ewan en zijn landgenoot Edvald Boasson Hagen. Tosh Van Der Sande sprintte naar een vijfde stek, Boris Vallée werd achtste. Kristoff is meteen ook de eerste leider.

De Giro op Sportwereld.be

De ontsnapping van de dag kwam op naam van vijf renners: Vegard Laengen, Sebastian Balck, Nikola Aistrup, Oscar Landa en Antonio Molina. De voorsprong van de vijf liep snel op tot zeven minuten. In het peloton was het Katusha dat samen met Orica-GreenEdge en MTN-Qhubeka het meeste werk verrichtte. Toen de vluchters bijna gegrepen waren, sprongen met Sean De Bie en Pim Ligthart nog twee renners van Lotto Soudal weg uit het peloton. Ze maakten de aansluiting vooraan en de voorsprong steeg opnieuw.

Katusha leek zich misrekend te hebben, want op vijf kilometer telden de vluchters nog steeds driekwart minuut voorsprong. Pas op 300 meter van de streep, werden de laatste vluchters ingerekend door het peloton, dat nog werd opgeschrikt door een valpartij en sprintte Kristoff naar zijn twaalfde zege van het seizoen.

Het was van Parijs-Roubaix, op 12 april, geleden dat Kristoff een wedstrijd reed, maar de Noor zet zijn zegereeks gewoon voort, met dit jaar al overwinningen in onder meer de Scheldeprijs, de Ronde van Vlaanderen, de Driedaagse van De Panne en de Ronde van Qatar. Voor Katusha is het de de tweede overwinning op een dag tijd. In de Giro was de Russische formatie met Ilnur Zakarin aan het feest.

Meer sportnieuws